Magyarország

2008.03.07. 08:57

Hétfőtől újra közlekedésbiztonsági akció a magyar utakon

<p>Magyarország - Hétfőtől újabb, a nemzetközi TISPOL akciók rendjéhez igazodó közlekedésbiztonsági ellenőrzésbe kezd a rendőrség. A rendőrök a Nemzeti Közlekedési Hatósággal és a katasztrófavédelem szakembereivel együttműködve ezúttal főként a teherautókat vizsgálják.</p>

Az akció három napig tart. Uniós közlekedésbiztonsági akció legutóbb február közepén volt, akkor főleg a biztonsági övek és gyermekülések használatát nézték a rendőrök.

A rendőrség tájékoztatása szerint a menetíró készülékek, a vezetési és pihenőidő szabályai, a túlsúlyos járművek, a rakományok rögzítése és az ADR szabályok betartása lesznek a mostani ellenőrzés fő szempontjai.

Az európai kampány elsősorban a közúti forgalomban részt vevő tehergépjárművek vizsgálatára irányul, azonban a személygépjárművekben utazók is számíthatnak ellenőrzésre.

A fő szempontokon kívül kiemelt figyelmet fordítanak a szabálytalan előzés, az elsőbbségi jog meg nem adása és a szabálytalan kanyarodás szabályait megszegők, tilos jelzésen áthaladók felderítésére és az ittas vezetők kiszűrésére. Ellenőrizni fogják a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartását is.

A TISPOL évente 8 ellenőrzést tart párhuzamosan a kontinens több országában. Külön vizsgálják az ittas és drogos sofőröket, a biztonsági öv használatát, a teherautókat és buszokat, illetve a sebességhatárok betartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!