Magyarország

2008.03.16. 13:59

Eörsi azt valószínűsíti lesz új elnökválasztás

<p>Az ügyvivők még nem döntöttek a kérdésről, de valószínűleg lesz új elnökválasztás az SZDSZ-ben, miután kiderült, hogy történt szabálytalanság a tavalyi szavazáson - mondta Eörsi Mátyás ügyvivő az MR1 Kossuth Rádió Krónika című műsorában.</p>

A vizsgálat szerint 4 hamis aláírás szerepel a küldöttgyűlés jelenléti ívein, a két jelölt, és csapatuk nem érintett.

A liberális politikus szerint a négy jogosulatlanul szavazó közül valószínűleg kizárás vár az SZDSZ tagokra, de aki nem tagja a pártnak azokkal szemben nem tudnak mit csinálni.
Valószínűsítem, hogy lesz egy megismételt elnökválasztás, csak a saját tisztességünk kedvéért - nyilatkozta Eörsi Mátyás a Krónikának. A politikus felhívta a figyelmet arra is , hogy a titkos szavazás miatt azt már nem lehet megállapítani, hogy hogyan szavazott ez a négy ember.

Eörsi Mátyás szerint az SZDSZ számára nagyon fontos tanulság, hogy a küldöttgyűlésen a regisztrációs folyamat 19-20 éve bizalmi elven működik, de ezt abba kell hagyniuk és nagyon komoly ellenőrzéseket kell majd végrehajtani.

Február elején a HírTV egyik műsorában hangzott el: 2007-ben többen állítólag az igazi küldöttek helyett szavaztak az SZDSZ tisztújításán Kóka Jánosra, aki megnyerte az elnökválasztást.

Nem sokkal ezután vizsgálatot kért a párt vezetése az ügyben, aminek vezetésével Jüttner Csabát, a párt Szabolcs- Szatmár -Bereg megyei vezetőjét bízták meg. A vizsgálat eredményét pénteken ismertette Jüttner Csaba, eszerint négy Borsod megyei küldött nem volt ott az SZDSZ tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén, nevük mellett ismeretlenek mégis aláírták a jelenléti ívet.

Arra ugyanakkor nem találtak bizonyítékot, hogy akár Kóka János pártelnöknek, akár kihívójának, Fodor Gábornak vagy valamelyikük stábjának köze lett volna a szabálytalanságokhoz.

Kapcsolódó cikkek:

SZDSZ: régi sérelmek - új választás?
Az SZDSZ megosztott abban a kérdésben, hogy kell-e új elnökválasztást kiírni vagy sem.

Elnökválasztás az SZDSZ-ben: a párt (el)hallgat
A vizsgálat lezárásáig nem nyilatkozik az SZDSZ a tavalyi tisztújítással összefüggő kérdésekben. Ezt nyilatkozatban tudatta a pártvezetés.

Májusban ismét elnököt választ az SZDSZ?
Legkorábban május végére hívhatja össze az SZDSZ a tisztújító küldöttgyűlését, amelyet a választási csalás gyanúja miatt rendelhetnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!