Magyarország

2008.03.25. 16:45

Az ország összes középiskolájából kitiltaná az MDF a tanárverő diákokat

<p>A közoktatási törvény módosítását kezdeményezi az MDF, mivel úgy vélik, hogy a tanköteles korú diákokat eddig nem büntették elég szigorúan a fegyelmi vétségek - például a tanárverések - miatt.</p>

Aki ilyesmit elkövet, annak az MDF szerint nemcsak a tanév folytatását kellene megtiltani, de az ország összes középiskolájából ki kellene zárni.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke keddi közleményében azt írja: véget kell vetni annak az egész oktatási rendszert veszélyeztető gyakorlatnak, hogy kezelhetetlen, rossz magaviseletű diákok terrorizálják diáktársaikat és a pedagógusokat.

Már fiatalkorban meg kell tanulni, hogy tetteink következményekkel járnak, és a tanulóknak nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak - fogalmaz a politikus.

A közoktatási törvény szerint a súlyos fegyelmi vétséget elkövető diákokkal szemben a legkomolyabb fegyelmi büntetés az eltiltás az adott iskolában a tanév folytatásától, illetve kizárás az iskolából.

A törvény alapján azonban ezeket a pontokat eddig tanköteles tanulóval szemben nem lehetett alkalmazni.

A közelmúltban ismét több olyan eset került nyilvánosságra, amikor diák vagy szülő bántalmazott pedagógust. Egy VIII. kerületi iskola diákja például a múlt héten azt rögzítette, ahogy osztálytársa óra alatt egy tanárt inzultál.

A fiú lökdöste az idős pedagógust, és a felvételen hallani azt is, hogy a többiek nevetnek, senki sem sietett a tanár segítségére.

A Nógrád megyei Őrhalmon pedig egy ötödikes kislány szülei támadtak neki az iskola igazgatójának, mert nem tetszett nekik, ahogy a tanár a gyerekükkel viselkedett. A férfi könnyebb sérülést szenvedett.

Mi lesz a tanárverő diákokkal?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt szeretné, ha mindenhol kötelező lenne alkalmazni egy olyan tanárt, aki elég képzett, hogy megoldást találjon az agresszióra.

“Évek óta mondjuk, de mindig azt a választ kaptuk, hogy ennek financiális akadályai vannak” – mondta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az Országgyűlés oktatási bizottsága felülvizsgálja a jelenlegi jogszabályokat. Csak ezután lehetséges bármiféle változás.

“Azért nehéz az erőszakkal bármit is tenni, mert az okok iskolán kívüliek, és a tanárok nem rendelkeznek elég eszközzel, hogy bármit is tegyenek” – mondta Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.

Az ombudsman szerint a tanároknak össze kellene fogniuk a szülőkkel, pszihológusokkal, rendőrökkel, ügyészekkel és helyi civilekkel, mert csak így lehet megoldani a problémát.

  • Újabb tanárverés borzolja a kedélyeket
  • Vascsővel fenyegette tanárát
  • Megvertek egy magyar diákot
  • Zsarolás egy fiúvécében
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!