Magyarország

2008.03.19. 09:44

A magyar kormány ma ismeri el Koszovót

<p>Budapest - Magyarország szerdán ismeri el a Szerbiától elszakadt Koszovót független államként. Erről a szerdai kormányülés hozza meg a döntést - jelentették be Budapesten vajdasági magyar politikusok. <BR /></p>

A vajdasági Magyar Koalíció  három vezetője, Pásztor István, Ágoston András és Páll Sándor jelezte, hogy a koszovói magyar elismerés időzítését minél későbbre szerették volna, és ez ügyben hetek óta folyamatos konzultációban álltak a magyar kormánnyal.

A vajdasági magyar politikusok elégedettek azzal, hogy Budapest nem az elsők között ismerte el Koszovót, és szerdán sem lesz egyedül Magyarország, mert a régióból néhány más ország is ezen napon jelenti be, hogy elismeri az albán többségű Koszovót.

A vajdasági magyar politikusok reményüket fejezték ki, hogy Koszovó magyar elismerésének nem lesz negatív következménye a szerbiai magyar közösségre nézve.

Pásztor István, Magyar Koalíció egyik tagpártjának, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a vezetője Budapesten úgy fogalmazott: reméli, hogy a budapesti kormány "erőteljes politikát fog folytatni, hogy az ott élő közösséget megvédje".

A magyar kormány első sorban a szerbiai magyar kisebbségre való tekintettel halogatta eddig, hogy az EU február 18-i közös döntésének megfelelően elismerje Koszovót. A Fidesz hosszú ideje bírálta ezért a kormányt, és a mielőbbi elismerést sürgette.

A három vajdasági magyar politikus Budapesti sajtóértekezletén jelezte, hogy a magyar közösség ugyanolyan kisebbségi jogokra tart igényt, mint amilyeneket Szerbia a koszovói szerb kisebbségnek követel.

További cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!