Magyarország

2008.03.12. 11:59

A Fidesz hatályon kívül helyezné az egészségbiztosítási reformot

<p>A Fidesz és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek az egészségbiztosítási reform-törvény hatályon kívül helyezéséről - jelentette be szerdai tájékoztatóján Orbán Viktor.</p>

A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy az Albert-házaspárnépszavazást kezdeményezett az egészségbiztosítási rendszer átalakítása kapcsán. Orbán szerint a Fidesz és a KDNP javaslatának elfogadásával a kormánypártok megspórolhatnának "még egy március 9-ét."

Az ellenzéki pártelnök ugyanakkor leszögezte: ha a kormánypártok nem szavazzák meg a javaslatukat, akkor felajánlják segítségüket az egészségügyi népszavazást támogató civil szervezeteknek.

A Fidesz azt szeretné ha visszaállna az egészségpénztárakról szóló törvény kihirdetése, vagyis február 18-a előtti állapot a magyar egészségügyben. Orbán indoklásában kiemelte: a kormány többek között az egészségügy átalakításakor egyoldalúan felrúgta a 2006-os választások alkalmával az emberekkel kötött társadalmi szerződést.

Márpedig a Fidesz szerint vissza kell térni ehhez a megállapodáshoz, hiszen akkor a kormánypártok programjukban például azt állították, hogy az egészségügyet nem újabb sarcok beszedésével, hanem a járulékokból modernizálják.

Orbán Viktor hozzátette: ha a kormány ragaszkodik is az egészségbiztosítás reformjához, akkor "azt ne egy népszavazáson próbálja ki, hanem írja bele a 2010-es választási programjába."

Az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az ellenzéki politikus emlékeztetett: a civil szervezetek már összegyűjtötték a szükséges aláírásokat csak még nem nyújtották azokat be.

Márpedig ha benyújtják, "akkor onnan nincs viszaút, szeptember és november között biztosan lesz népszavazás" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A pártelnök ugyanakkor leszögezte: amennyiben a kormánypártok leszavazzák a mostani törvényjavaslatukat, akkor sem veszik át az újabb népszavazás "gondnokságát", de felajánlják segítségüket a civil szervezeteknek.

A március 9-i referendummal kapcsolatban Orbán kifejtette: a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése 2008-ban 15,8 milliárd forint kiesést jelent, ami a költségvetés kevesebb mint egyezreléke.

Orbán szerint ezért pusztán kormányzati akarat lenne a kieső összeget a költségvetésből pótolni. Amennyiben pedig a kormánypártok leszavazzák a parlmentben a költségvetési átcsoportosítás javaslatát, akkor a Fidesz "újabb és újabb javaslatokat terjeszt be" és nem hagyják, hogy "a kormány kicsinyes bosszút álljon az embereken a népakarat miatt."

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy a március 9-i népszavazással elkergethető lett-e a kormány úgy válaszolt: "a kormány vagy hajlandó azt tenni, amit az emberek akarnak, vagy csak idő kérdése, hogy az emberek mikor szereznek hatalmi értelemben is érvényt az akaratuknak."

Nyakó István az MSZP szóvivője úgy reagált: a Fidesz nem szeretné, ha megmaradna a február 18-át követő állapot, az MSZP peidg nem szeretné ha visszaállna a február 18-át megelőző állapot, innen kell közelíteni az álláspontokat.

A szóvivő hozzátette: most már tudják mit nem szeretne a Fidesz, de arra is kiváncsiak lennének, mit akar a legnagyobb ellenzéki párt.
Az MSZP egyébként megvárja a Fidesz és a KDNP törvényjavaslatát és csak azután dönti el támogatja-e azt.

  • Díjak eltörléséről tárgyaltak
  • Orbán Viktor: a kormány politikája a múlté
  • Magyar Bálint: az eredmény nem, a részvétel aránya volt meglepő
  • Sólyom: a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket
  • Gyurcsány: a népszavazás nem buktatta meg a kormányt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!