Magyarország

2007.12.12. 18:19

Uniós reformszerződés: Magyarország az elsők közt ratifikálja

<p>A kormány már pénteken beterjeszti ratifikációra a parlamentnek az Európai Unió reformszerződését - mondta el szerdán a kormányszóvivő a kabinet ülés után tartott sajtótájékoztatón.</p>

Daróczi Dávid hozzátette: a képviselők már hétfőn szavazhatnak a dokumentumról. "Így Magyarország az elsők közt ratifikálhatja a reformszerződést"- fogalmazott a szóvivő. A szerződést egyébként csütörtökön írják alá a tagállamok képviselői Lisszabonban.

Göncz Kinga külügyminiszter a dokumentum ratifikálásával kapcsolatban kiemelte, hogy egyedül Írországban tartanak népszavazást a szerződés elfogadásáról. A reformszerződés az EU alkotmányát hivatott helyettesíteni, amelyet 2005-ben a hollandok és a franciák népszavazáson utasítottak el.

A közösség azután döntött úgy, hogy olyan dokumentumot dolgoz ki, amelyről a tagállamokban nem kell referendumot tartani. Írország az egyetlen kivétel: az ott alkotmány írja ezt elő. Göncz Kinga szerint a reformszerződésbe minden olyan elem belekerült, amely Magyarország számára fontos.

Példaként említette a kisebbségi és emberi jogokat, valamint a tagállamok egyenlőségét. A dokumentum célja, hogy az Unió működését egyszerűbbé és átláthatóbbá tegye. A 27 tagállamnak 2008-ban kell ratifikálnia a szerződést, hogy az a 2009-es Európai Parlamenti választások előtt életbe is léphessen.

A schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozással kapcsolatban a külügyminiszter kiemelte: ez lesz uniós csatlakozásunk leglátványosabb eleme. December 21-től ugyanis a szlovén, az osztrák és a szlovák határt bárhol át lehet majd lépni, nem csak a határátkelőkön, az utasoknak mindössze személyit vagy útlevelet kell magukkal vinniük.

Göncz Kinga az ukrán és szerbiai vízumkötelezettségről szólva azt mondta: az eredeti terveknél jóval kedvezőbbek a vízumdíjak, emellett az ingyenes beutazási engedélyre jogosultak köre is igen széles. A diplomata szerint az igazi megoldás az lenne, ha Szerbia és Ukrajna is a vízummentes országok közé kerülnének. Úgy vélte: ez Szerbia esetében belátható időn belül létre is jöhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!