Magyarország

2007.12.12. 10:07

Több, mint ötezer embernek nem muszáj megfújni a szondát

<p>Képviselők, bírák, ügyészek és diplomaták tehetik ezt meg, az ismertté vált esetek szereplői azonban leginkább politikusok.</p>

A Legfelsőbb Bíróság visszavonta azt a korábbi álláspontját, hogy a bírák visszautasíthatják a szondáztatást, a vonatkozó jogszabályt azonban ez nem írja felül.

A Fidesz szerint félreértés az egész, mindenkinek fújnia kell.Mentelmi joga 2700 bírónak, 1500 ügyésznek, a diplomatáknak, és csaknem 400 parlamenti képviselőnek van. A Legfelsőbb Bíróság nemrég visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint a bírák erre hivatkozva visszautasíthatták a szondáztatást.

A jogszabályt a rendőrök és politikusok is másként értelmezik, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ettől függetlenül súlyos etikai vétségnek tartaná, ha egy bíró közlekedési ellenőrzéskor mentelmi jogára hivatkozna. Lomnici Zoltán úgy tudja, hogy ilyen még nem fordult elő.

Az elmúlt 6 évben bizonyíthatóan 5 politikus nem fújta meg a szondát, mentelmi jogára hivatkozva.

A fideszes Répássy Róbert szerint tévedés, hogy a mentelmi jogról szóló törvény lehetőséget ad a szondáztatás megtagadására. Azt mondta, ez egy olyan előzetes közlekedésrendészeti intézkedés, amely nem tartozik a kényszerintézkedések közé, így senkinek nincsen joga arra, hogy a szondáztatást megtagadja.

Az ellenzéki politikus szerint sokszor éppen a rendőrök nem merik megszondáztatni a politikusokat, mert tartanak az esetleges következményektől. A rendőrség viszont azt mondja, hiába fújatnák a szondát, ha a képviselő nem akarja, akkor nem tehetnek semmit.

Jövőre egyébként jelentősen szigorodnak a szabályok. Januártól a jogosítványt és a kocsikulcsokat is azonnal elveszik ittas vezetés esetén, és a büntetőpontok is 7-ról 10 re emelkednek ilyen esetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!