Magyarország

2007.12.20. 13:32

Újra lezárult a móri mészárlás ügye: a rendőrség szerint összeállt a kép

<p>A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese szerint összeállt a kép, az öt évvel ezelőtti móri mészárlást N. László követte el, aki előzetes letartóztatása közben, idén tavasszal öngyilkos lett.</p>

A nyomozók szerint az ügy élő gyanúsítottja, W. Róbert az általa leadott két lövéssel végzett a pénzintézet biztonsági őrével. N. László halála miatt ügyét lezártnak tekintik, a másik gyanúsítottat társtettesként nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítja az NNI.Csízner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese csütörtökön délelőtt számolt be a 2002-ben történt móri mészárlás nyomozásáról.

Elhangzott, hogy a móri ügyet végre sikerült megnyugtatóan lezárni, ezúttal előkerültek a bankfiókban használt fegyverek, a gyilkos által több bűncselekménynél használt parókája, álbajusza, rendőrségi sapkája és az a sportcipő is, melyet N. László a móri mészárláskor hordott.

Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy az időközben meghalt elkövető vallomásaiban tagadta, hogy ölt volna, állítása szerint a kivégzéseket egy volt szerb veterán harcos követte el. A nyomozóhatóság szerint ez a verzió nem fedi a valóságot, alapos bizonyítékaik vannak arra, hogy a mészárlást N. László skorpió típusú fegyverével követte el.

Csízner Zoltán elmondta, hogy mindkét tatabányai férfi rossz anyagi körülmények között, kölcsönökből élt, ezért határozták el, hogy egy nagyobb összeget szereznek. A bankfiókban többször is jártak, próbálták felmérni a terepet és a biztonsági berendezések elhelyezkedését. A két férfi hangtompítós fegyvereivel lőgyakorlatokat tartott Tatabánya határában, tehát tudatosan készült az akcióra. Mivel sem álarcot, sem csuklyát nem vittek magukkal, ugyanakkor a biztonsági kamerákat lefújták, a szervert pedig szétlőtték azt bizonyítja, hogy a rablók egyértelműen arra készülnek, hogy nem hagynak szemtanúkat.

N. László 2002-től több postást is kirabolt: Veszprémben meg is ölte áldozatát, a győri bűncselekményben pedig csak a házilag készített hangtompító mentette meg a kézbesítő életét, akit közvetlen közelről akart kivégezni.

Az NNI igazgatóhelyettese a Független Hírügynökség azon kérdésére, hogy mennyibe is került a móri mészárlás öt éven át tartó nyomozása, még nagyságrendileg sem tudta megsaccolni.

Csízner Zoltán azt mondta, nincs ember, aki ezt az összeget megtippelhetné. Arra az újságírói kérdésre, hogy a Kaiser Ede és társa ügyében félrefutott nyomozásban 25 millió forintos nyomravezetői díjat visszakérik-e, az igazgatóhelyettes úgy válaszolt, hogy nagyon sok használható információt kaptak a férfitől, így azt nem kérik vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!