Magyarország

2007.12.12. 14:33

Januártól már börtön jár a zaklatásért

<p>Janártól akár egy év szabadságvesztést is kaphat az, aki rendszeresen háborgat másokat és két évet akkor, ha erőszakkal fenyegetőzik. Súlyosabb bünetetésre, akár két illetve három éves szabadságvesztésre számíthat a jövő évtől az aki, volt élettársát, házastársát vagy például a gyermekét zaklatja vagy fenyegeti.</p>

A módosításokat hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

Gusztos Péter szabad demokrata és Bárándy Gergely szocialista képviselő közös szerdai sajtótájékoztatóján egyaránt az új jogszabály preventív jellegét hangsúlyozta, vagyis azt, hogy ezzel súlyosabb bűncselekmények is megelőzhetőek lesznek és nem kell megvárniuk a hatóságoknak amíg "vér folyik a küszöb alatt".

A hétfőn elfogadott Btk. módosítás nyomán már vétségnek számít majd, ha valaki mást megfélemlítés, vagy a magánéletébe való beavatkozás céljából rendszeresen háborgat, és különösen, ha annak akarata ellenére bármilyen módon kapcsolatba próbál lépni vele.

Jövő évtől ezért akár egy év börtönt is kiszabhat a bíróság, de a büntetési tételek között szerepel a közérdekű munka vagy a pénzbüntetés is.

Ha pedig valaki más embert, vagy miatta a hozzátartozóját erőszak elkövetésével fenyeget, két évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést kaphat majd.

Abban az esetben, ha valaki volt házastársat, élettársat, vagy gondjaira bízott személyt így például gyermeket zaklat, már akár két év szabadságvesztést kaphat, ha pedig valaki a volt házas- vagy élettársát, illetve gyermekét fenyegeti erőszakos bűncselekmény elkövetésével, már bűntettet követne el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

A szerdai sajtótájékoztatón Bárándy Gergely és Gusztos Péter egyetértettek abban, hogy szükség lesz a törvény folyamatos vizsgálatára, hogy kiderüljön, mennyire működőképes a hétköznapokban, de mindeketten úgy ítélték meg, hogy a zaklatás bűncselekménnyé nyilvánítása nagy lépés a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!