Magyarország

2007.12.20. 13:22

Folytatódik a MÁV üzletágainak kiszervezése

<p>Jövőre lényegében befejeződik a MÁV Zrt. holdingtársasággá alakítása, a nagyobb üzletágak kiszervezése önálló cégekbe.</p>

Idén alakult meg a személyszállítást végző MÁV Start, 2008-ban pedig létrejön a vontatási munkákat ellátó MÁV Trakció, és a javító szolgáltató MÁV Gépészeti Zrt.

Ez az átalakulás része annak a folyamatnak, amelyben új tervezési rendszert vezettek be, és tovább csökkentik a költségeket - jelentette be csütörtökön Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója.

A MÁV 2008-ban 1200 fős létszámcsökkentésre készül, a tarifákról viszont még nincs döntés, erről zajlanak a tárgyalások a kormánnyal - mondta Heinczinger István a Független Hírügynökség kérdésére. Személyes véleménye az, hogy az inflációt meghaladó áremelés nem biztos, hogy eredményes lenne a bevételek alakulásában.

A MÁV idei vesztesége a tervezett 27 milliárd forint körül alakul (tavaly 93 milliárd volt), 2008-ban kétmilliárddal, 2010-ig összesen 20 milliárddal kisebb lesz a társaság hiánya. Ha már minden belső tartalékot feltártak, akkor fordulnak az államhoz finanszírozási segítségért - tette hozzá a vezérigazgató.

Jövőre hajtják végre a 100 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást és hozzák létre a 15 milliárdos vasúti ingatlanalapot. Ezeket az összegeket fejlesztésre fordítják - mondta Heinczinger István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!