Magyarország

2007.11.15. 13:12

Fagyálló bent, téligumi fent... Irány Bánkút!

<p>Csütörtök reggel óta intenzíven havazik a Bükkben is, ahol jelenleg 15 centiméteres hó van.</p>

Bánkúton a sípályanyitásra készülnek.
Ha így esik a következő napokban, és még 5-10 centit hízik a hóréteg, szombaton beindítják a sífelvonókat, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kovács Zoltán, a Bánkúti Sportközpont vezetője.

Az időjárástól függően döntenek a sípályák beindításáról. Ha minden a tervek szerint alakul, a lankásabb pályákon, két felvonó üzemel majd. A sífutópályák már most is használhatók. A pályák indításáról a sportközpont honlapján lehet tájékozódni.

Balesetmegelőzés: minden autós készüljön a télre

A téli közlekedés veszélyeire hívja fel a figyelmet az Autópálya Balesetmegelőzési Bizottság (ABB). A szervezet a biztonságos téli közlekedéshez tanácsokat is ad az autósoknak.

Az ABB tájékoztatása szerint a mindennapossá váló esők, szitálások, a nyálkás, havas utak és a köd a téli közlekedés velejárói, amelyek a felkészületlen autósokat veszélybe sodorják.
A szervezet szerint az alapkövetelmény a gumik kifogástalan állapota. A téli gumik tulajdonságai közé tartozik, hogy a nyárinál jobb folyadék-elvezető képességük mellett hidegben is jó a tapadásuk az úttesthez. Ha valakinek csak két ilyen gumija van, mindenképpen a hátsó kerekekre tegye, mert a kocsi elejét könnyebb irányítani, mint a megcsúszás miatt kilendülő hátsó részt. Téli gumikkal a nyálkás úton a fékút is rövidebb, de fontos, hogy az útnak megfelelő sebességet válasszon az autós.

Fontos a karbantartás

A kocsik fékeit és lengéscsillapítóit nem árt ellenőriztetni és azt, hogy a kocsi lámpái megfelelően legyenek beállítva. Nem kell elvakítani a sofőrtársakat, a ködlámpát csak ködben használják az autósok. Éjszaka kellő közvilágítás mellett is csak rövid távolságot lehet belátni. Az éjszakai látást ronthatja a rossz fényszóró-beállítás, a színezett lámpa-üveg és motorosoknál a füstszínűre színezett szemvédő. Jó, ha a kocsiban van megfelelő párátlanító rendszer, hátsó szélvédő fűtés és jó minőségű ablaktörlő lapátok.

Rossz időben az irányjelzőt és a féklámpát is hamarabb kell használni, de nem megtévesztően hosszú ideig - ajánlja az Autópálya Balesetmegelőzési Bizottság. Ködben a konvojban haladás adhat biztonságot, a kellő távolság betartásával. Ellenőrizni kell a hűtőfolyadék szintjét és fagyáspontját is, amit legalább -20 fokra kell beállítani. A hűtőfolyadékot kétévente ajánlott cserélni. Az akkumulátoroknál desztillált vízzel kell pótolni a folyadékszintet - amelyiknél lehet. A téli hidegindítást leginkább a megfelelő állapotú gyertyák biztosítják. Az ólommentes üzemanyag használatával megnőtt a gyújtógyertyák élettartama is. Ellenőrizni kell a levegőszűrő tisztaságát, a meleglevegős fűtés útját.

Dízel motoroknál fontos a jó kompresszió, a megfelelő tisztaságú üzemanyag és a kifogástalanul működő porlasztócsúcs. A szűrő cseréje is ajánlott a megfelelő üzemanyag ellátás érdekében. A vizes benzin "elhajtható" 1-2 deci denaturált szesz benzinhez történő hozzáadásával.

Jótanácsok

A kezdő sofőröknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton már az első lefagyás, az első hó megjelenésekor. Vezetéstechnikai pályákon azonban biztonságosabb körülmények között tudnak gyakorolni, szakképzett oktatók segítségével - ajánlja az ABB.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!