Irány Párizs!

2024.05.23. 07:01

Kozák Luca: „A szüleim a legnagyobb szurkolóim!”

A DSI Debrecen klasszis gátasa volt az Irány Párizs! rendezvénysorozat legújabb vendége. Kozák Luca elmondta azt is, milyen tervekkel vág neki a párizsi olimpiának.

Molnár Szilárd

Kozák Luca, a DSI Debrecen gátasa volt az Irány Párizs! beszélgetésorozat legújabb vendége

Forrás: Kiss Annamarie

Sok érdekességet megtudhatott Kozák Lucáról, aki ellátogatott a Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtárba szerda délután. Az Alliance Française de Debrecen és a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály Irány Párizs! rendezvénysorozata áprilisi részének Battai Sugár, a DEAC világbajnok kardvívója volt a vendége, míg ezúttal a DSI Debrecen kiváló gátasa, Kozák Luca beszélt a sportpályafutása mellett a magánéletéről is.

Kozák Luca, Párizs, olimpia, gátfutás, atlétika, gátfutó, közönségtalálkozó, DSI Debrecen
Parádiné Kenéz Tünde, a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály szakosztályvezetője (balról), Szabó Péter, az Alliance Française de Debrecen elnöke és Kozák Luca köszöntötte a megjelenteket
Forrás: Kiss Annamarie

Kozák Luca felelevenítette a kezdeteket

A jó hangulatú beszélgetés moderátora, Parádiné Kenéz Tünde kezdésként az illendőség kedvéért bemutatta a vendéget, és felsorolta az eredményeit. Persze csak nagy vonalakban, hiszen ha mindet elsorolja, az már önmagában kitöltötte volna a közönségtalálkozó másfél órás időkeretét.

A teljesség igénye nélkül említsünk is meg néhányat:

  • 60 gáton kétszeres magyar bajnok
  • 100 gáton hatszoros magyar bajnok, junior és felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as Eb-bronzérmes, Univesiade bronzérmes
  • mindkét távon ő tartja a magyar csúcsot
  • 2016-ban és 2017-ben ő volt az év magyar U23-as atlétája
  • 2020-ban és 2022-ben az év magyar atlétája
  • 2022-ben őt választották meg az év magyar női sportolójának

Az első kérdéskör természetesen a kezdetekről szólt, mint kiderült, Luca édesanyja is atletizált, de a DSI Debrecen klasszisa mégsem szülői ráhatásra kötött ki a sportok királynőjénél.

Hárman vannak testvérek, és mindig nagyon elevenek, mozgékonyak voltak, így a felesleges energiák levezetéseként adta magát a sport.

Mielőtt az atlétika és a gátfutás mellett tette le volna a voksát, előtte aerobikozott, trambulinozott és kosarazott is (a két öccse máig aktív kosaras az NB I./B-be szereplő Miskolci Egyetem csapatában)
– A szüleim mindig támogatták a sportpályafutásomat, ők a legnagyobb szurkolóim – hangsúlyozta a debreceni gátas. 

A családi háttér nélkül nagyon nehéz lenne, nekem ilyen szempontból nagy szerencsém van, hiszen a testvéreim és a férjem, a korábbi ifjúsági világbajnok kalapácsvető Pásztor Bence is pontosan tudja, mivel jár az élsport.

Sok olyan tehetséges sportolót láttam az évek során, aki fiatalon abbahagyta, mert nem érezte a kellő támogatást maga mögött – emelte ki a sportolónő, akiről már a kosaras időszak alatt kiderült, hogy elég gyors. 

– Végül 13 évesen kezdtem el atletizálni, egy barátnőmet kísértem el edzésre, de én ragadtam ott. Mivel megvolt a kellő sebességem, szerencsére gyorsan egyértelművé vált, hogy nem hosszútávfutó leszek, mert bevallom, sosem szerettem nagy távokat futni, nem is vagyok jó benne. Eleinte úgy gondoltam, sprinter leszek, egyáltalán nem akartam gátazni, de aztán amikor elindultam életem első gátas versenyén és nyertem, onnantól egyértelmű volt, hogy gátfutó leszek. Suba László 14 éves korom óta az edzőm, rengeteget köszönhetek neki is. Voltak könnyebb és nehezebb időszakaink, de immár 14 éve együtt dolgozunk, és eddig mindent megoldottunk együtt – hangsúlyozta.

De melyik Kozák Luca kedvenc versenye?

Kozák Luca szerint a síkfutásnál azért sokkal izgalmasabb a gátfutás, mert a 100 méter megtétele alatt 10 gátat is át kell ugrani, azaz tízszer kell tökéletesen megcsinálni a mozgást ahhoz, hogy jó eredményt érjen el a sportoló. – Szokták kérdezni, hogy ugrom át a gátat: szinte mindig három lépés után vesszük a gátat egymás után.

Az ügyesség, gyorsaság és az erő alapfeltétel, de emellett technikailag, erőnlétileg és fejben is rendben kell lenni, mert előfordul, mert például egy nap alatt három futás sokat ki tud venni az emberből fizikailag és mentálisan is

– mondta.

A beszélgetés következő részéből kiderült, a DSI Debrecen klasszisának egyik kedvenc versenye természetesen a 2022-es müncheni Európa-bajnokság, ahonnan egy ezüstéremmel a nyakában térhetett haza. Mint mondta, azt fájlalja, hogy a városból szinte semmit nem látott, így majd egyszer szeretne turistaként is visszatérni a német fővárosba. Szavaiból világossá vált mindenkinek, az atléták (is) elfoglaltak, főleg az egynapos versenyeken. Semmit nem látnak a viadalnak otthont adó helyszínből, megérkeznek, elfoglalják a szállást, kipróbáljak a pályát, majd következik a tétre menő futás, és irány vagy haza vagy a következő megmérettetésre. 

– Egy edzőtábor alatt legalább a vasárnapi pihenőnapon lehetőségünk van megnézni a helyi nevezetességeket, vagy kirándulni egyet a környéken. Én a sok utazásnak a jó oldalát nézem: szép tájakon járhatok és megismerem a többi kultúrát is. Mivel javarészt egyedül utazom a versenyekre, így a szobatársaim is mindig mások – ahogy épp beosztanak minket a szervezők – emiatt sok emberrel is megismerkedem, akikkel ha úgy van, jól elbeszélgetek angolul – fejtette ki Kozák Luca, aki hazánk mellett leginkább Olaszországban és Lengyelországban szeret versenyezni.

Hozzátette azt is, Ázsia nem az ő világa, és eddig Franciaországba se szeretett járni, de bízik benne, hogy ez a párizsi ötkarikás játékok után majd megváltozik.

– Az olimpia előtt lesz még egy Európa-bajnokság júniusban, azon is szeretnék jól szerepelni, de Párizsra tartogatom a csúcsformát. Szeretnék döntőbe jutni, nem biztos, hogy én vagyok az egyik legesélyesebb erre, de 28 évesen a legmegfelelőbb korban vagyok a jó eredményhez – hangsúlyozta.

Kozák Luca, Párizs, olimpia, gátfutás, atlétika, gátfutó, közönségtalálkozó, DSI Debrecen
Jó hangulatban telt Kozák Luca közönségtalálkozója
Forrás: Kiss Annamarie

Természetesen nem maradhatott ki Kozák Luca Fair Play-díjat érő tokiói gesztusa sem

Ha már olimpia, nem maradhatott ki a beszélgetésből Kozák Luca a Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott Fair Play-díja sem, amelyet a 2021-ben Tokió városában megrendezett tokiói olimpián tett nemes gesztusáért kapott: a 100 méteres gátfutás elődöntőjében – miután féltávnál elvesztette az egyensúlyát, és a hetedik gátnak nekiszaladva elesett – felsegítette a korábban nagyot bukó jamaicai Yanique Thompsont és meggyőződött róla, hogy rendben van-e.

– Odamentem a lányhoz megnézni, hogy nem sérült-e meg, mert láttam, hogy sír. Miután meggyőződtem róla, hogy „csak” a lelke tört össze felsegítettem, és mindketten a könnyeinket nyelve hagytuk el a pályát. Bevallom, nagyon sírtam, de a két öcsém egyből felhívott és vigasztalt.

Később rengeteg üzenetet, jókívánságot kaptam itthonról és külföldről is, mindegyikbe leírták azt is, hogy ne adjam fel, folytassam.

– mondta.

A Covid miatt Kozák Luca olimpia hangulata sem volt az igazi. A stadionban csak sportolók lehettek, azaz kongott az ürességtől, ami nagyon rányomta bélyegét az egész eseményre. A japán rendezők nagyon komolyan vették az előírásokat, a maszkviselés kiemelt szerepet kapott, és már a játékok előtti japán edzőtáborban is egyedül kellett enniük a sportolóknak, akik szinte nem is láthatták egymást. 

Szerencsére az olimpiai faluban már mehettünk együtt ebédelni, az ebéd és a boltba járás volt a közösségi programunk, de minden nap teszteltek, és a telefonunkon is volt egy nyomkövető.

Ezt mi úgy játszottuk ki, hogy a szobánkban hagytuk a telefont, így a rendezők azt látták, hogy nem igazán mozgunk. Azért volt különösen vicces, mert este tíz óráig a japán önkéntesek figyelték, hogy ki és mikor hagyja el a szobáját – mondta Luca, megnevettetve a közönséget.

Kundera és Harry Potter

Mivel egy könyvtárban rendezték a közönségtalálkozót, nem maradhatott ki a kérdések közül az irodalom. Kozák Luca nagyon szereti Milan Kundera cseh író és költő műveit, valamint a Harry Potter-sorozatot. Büszkén mondta, sikerült rávennie a férjét, hogy felnőtt fejjel olvassa végig.

Az olvasás mellett az is kikapcsolja, ha a szülei Debrecenhez közel fekvő tanyáján tölthet el egy kis időt, mert megnyugtatja csend, és imádja az állatokat, ott pedig abból bőven akad.

A beszélgetést a közönség kérdéseivel zárták, illetve a szervezők egy kis ajándékcsomaggal is kedveskedtek a debreceniek egyik büszkeségének.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában