Kosárlabda

2024.05.18. 08:19

3x3-as olimpiai selejtező: nincs mese, a csodasikert Ausztria ellen is meg kell ismételni!

Pénteken késő este Puerto Rico ellen egy szoros csatát nyert a magyar férfi válogatott. A 3x3 szombaton izgalmas csatákkal folytatódik Debrecenben.

Tóth Huba Elemér

Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma Attila és Roszics Urosz

Forrás: Molnár Péter

Miután Magyarország férfi 3x3-as válogatottja simán kikapott Izraeltől, a másik csoportmeccsen az Amerika Kupa-győztes Puerto Rico ugyanilyen arányban, 21–14-re verte Ausztriát. Noha az eső pénteken 21 óra után is néha szemerkélt, a játékra továbbra sem volt hatással, és a nemzeti együttesünk találkozójára ismét szép számmal jelentek meg a szurkolók.

Csodagyőzelem Puerto Rico ellen

Közben az osztrákok egy rendkívül szoros találkozón 19–16-ra verték Izraelt, majd a nap utolsó mérkőzésén a magyarok Puerto Rico ellen szálltak harcba. Szinte végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol az egyik, hol a másik fél vezetett. Gyakorlatilag folyamatosan felváltva jöttek a kosarak, a tízperces játékidő felénél az állás 10–9 volt a mieink javára. Komma Lászlóék rendkívül jól védekeztek, így a hajrát is előnyből várták. Ivosev Tamás és Demeter Attila is elemében volt, az utolsó találatot pedig Roszics Urosz vitte be, így a magyarok 21–19-re diadalmaskodtak.

Szombaton folytatódik a 3x3 Debrecenben

Mindez azt jelenti, hogy a körbeverések miatt a B csoport összes csapata (Ausztria, Izrael, Puerto Rico és Magyarország) is egy győzelemmel és egy vereséggel zárta az első napot. 

Szombaton 21 óra 35 perctől Ausztria–Magyarország mérkőzést rendeznek, és amennyiben a Csirke Ferenc irányította együttes legyőzné a sógorokat, akkor továbbjuthat a torna egyenes kieséses szakaszába, és tovább élnének a remények az olimpiai szereplést illetően. Előtte, 20 óra 40 perctől a magyar hölgyek is játszanak Olaszországgal, azon a találkozón a csoport elsőség lesz a tét.

Mindkét nemnél csoportonként az első két csapat kerül a vasárnapi negyeddöntőbe. A zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A debreceni viadalról az első három-három válogatott kvalifikálhatja magát az olimpiára.

Így értékeltek az első nap után

– A megfelelő pillanatokban jó döntéseket hoztunk, összetartottunk csapatként, és hittünk a győzelemben. Óriási érdemei vannak a közönségnek, a szurkolók nélkül ez nem sikerült volna, remélem, szombaton is kijönnek – összegzett a pénteki második meccs után a helyszínen Ivosev Tamás.

Csirke Ferenc, a magyar csapat szövetségi kapitánya azt hangoztatta, hogy az első meccs általában döcögős a csapatának.

Kifogtunk egy extrán dobó izraelit, szerintem ez a csapat három éve nem dobott így, mint ellenünk. Nem is volt róluk videoanyagunk, Puerto Rico viszont három hónapja folyamatosan járja a tornákat, belőlük fel tudtunk készülni. Örülök, hogy szombaton ki-ki meccset vívunk az osztrákokkal, akik egyébként nagyon jól dobnak kintről

– mondta a szövetségi kapitány.

A felemás nap végén a Haonnak Demeter Attila értékelt. A játékos elsőként kiemelte, nagy öröm számára, hogy hazai környezetben léphetnek pályára, emiatt még inkább van bennük egy extra motiváció. – Az első napon nagyon jól éreztem magam, köszönjük a szurkolást ezúttal is mindenkinek. Az első meccsen sajnos nagyon sok hibát vétettünk, túl sok kettest kaptunk. 

Azonban a második összecsapásra nagyon jól összeszedtük magunkat, működött a védekezés, minden a tervek szerint alakult. Szerencsére győzni tudtunk, így még továbbra is van esélyünk, hogy továbbjussunk a csoportból. Nem lesz könnyű feladat,de nincs mese, meg kell verni Ausztriát

– nyilatkozta Demeter Attila.

A magyarok csoportmeccsei

Május 16. csütörtök (női meccsek):

Magyarország–Izrael 21–16

Magyarország–Hollandia 13–11

Május 17. péntek (férfi meccsek):

Izrael–Magyarország 21–14

Magyarország–Puerto Rico 21–19

Május 18. szombat:

20.45: Olaszország–Magyarország (női)

21.35: Ausztria–Magyarország (férfi)

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (férfiak):

A csoport: Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár

B csoport: Ausztria, Puerto Rico, Izrael, Magyarország

C csoport: Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom

D csoport: Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (nők):

A csoport: Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia

B csoport: Kanada, Litvánia, Csehország, Chile

C csoport: Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia

D csoport: Magyarország, Hollandia, Olaszország, Izrael

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában