Kosárlabda

2024.04.02. 20:56

Bosszantó vereséggel kezdte a kosár BL-t a Team Debrecen - fotókkal, videóval

Pethő Ákos ifjúsági együttese nagyot küzdött a rendkívül erős Vilnius Rytas ellen. Noha a litvánok több mint húsz ponttal elhúztak, a végén a magyarok az utolsó esélyt megragadva visszajöttek a meccsbe, ám a tetemes hátrányt már nem tudták ledolgozni.

Tóth Huba Elemér

A Team Debrecennek nem sok múlott a bravúrhoz

Fotó: KISS ANNAMARIE

Kedden megkezdődött a várva várt Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. 18 óra 30 perctől a Team Debrecen néven az U18-as magyar válogatott is lejátszotta első csoportmeccsét, az ellenfél a litván Vilnius Rytas alakulata volt

A Vilnius akarata érvényesült

A mérkőzés elején a feketében játszó litván fiatalok hozták el a labdát, és szerezték meg a vezetést, de a fehér szerelésben pompázó házigazdák nem sokkal később Rosta Péter két kosarával fordítottak. Noha a vilniusi együttes egy darabig aztán ismét jobban állt, Kékesi Kolos triplája, majd Angyal Medárd centerezése után az első negyed felénél az eredményjelzőn 11–11 állt. Bár Palotai Máté büntetőből betalált, ám a Rytas egy zsákolással és egy szemet gyönyörködtető hárompontossal pillanatok alatt 16–12-re elhúzott, így Pethő Ákos szövetségi kapitány időt kért. Azonban az észak-európaiak továbbra is remekül védekeztek, és gépezetük elöl is jól működött. Már kilencre hízott a különbség, de Tallós Levente szépített, így még a vendégek mestere, Andrius Slezas is magához hívta a fiúkat. Ez hatásosnak is bizonyult, ugyanis egy újabb kosárral az első tíz minutum után 25–16-ra vezettek.

Nőtt a különbség

A második etap elején a Farkasok ott folytatták, ahol abbahagyták, 13 egységnyire hízlalták az előnyt. Ezt követően a DEAC-ban edződő Varga Ferenc is megcsillogtatta tehetségét, valamint Angyal Medárd is felhívta magára a figyelmet, így nagy tapsvihar szólt nekik a helyszínen. Noha a Team Debrecen mindent megtett, a magyar legények becsülettel küzdöttek, de nem bírtak a jobb képességgel rendelkező ellenfelükkel. A 18. percben 43–24-as állásnál a cívisvárosi mester egy rövid pauza alatt ismét taktikai utasítást adott. Rosta labdája a gyűrűben landolt, büntetőből pedig egyszer Kékesi keze is jól elsült, tehát voltak azért a hazai oldalon is szép pillanatok. 

A csapatok 43–28-nál vonulhattak az öltözőbe, az első félidő képe alapján hazánk legjobb fiataljai a tisztes helytállást tűzhették ki célul. Az első húsz percben Dziugas Remeikis 9, Ignas Urbonas 8, Mantas Liutkevičius pedig 7 ponttal segítette csapatát, így őket mindenképp meg kellett volna állítani a jobb folytatás érdekében.

Nem találták az ellenszert

A nagyszünetet követően még három perc sem telt el, de már 18 pont volt a felek közötti differencia, rendkívül nehéz volt a jól képzett litvánokkal felvenni a versenyt. Pethő Ákos nem hezitált, időt kért, ám a magyarok továbbra sem céloztak jól. 57–33-nál a hajdúsági tréner újfent letette kártyáját az asztalra, ám a mieink ezt követően is csak elvétve találtak gyűrűbe. A baltiak mutatói továbbra is jobbak voltak, de azért ők is hibáztak. Aztán Lukácsi Gábor percei következtek, igazi vezérként a vállán vitte együttesét, fél óra elteltével 63–42 volt az állás.

A debreceniek visszajöttek a meccsbe 

Egy hajszálnyi esélye volt a Team Debrecennek arra, hogy visszajöjjön a meccsbe, az utolsó etap elején Rosta kosarai jelentették a reményt a felzárkózáshoz. A hazaiak védekezése feljavult, így kissé a vilniusiak is elbizonytalanodtak. Márkus Balázs triplája és Rosta közelije után pedig már csak 13 egység (63–50) volt a felek között. Egy időkérés után azonban a vendégek is megtalálták a rést a magyarok kezei között, de Kékesi gyönyörű távolijával hosszú idő után már csak tíz pont (65–55) volt a különbség. A közönség egyként buzdította a nagy akarattal játszó magyar fiatalokat, és mivel több mint öt perc volt még hátra, reális esélyük volt a fordításra. 

Kékesi keze ismét nagyszerűen elsült, a hajrá pedig mindennél izgalmasabbnak bizonyult. Azonban az utolsó percekben a kosarak felváltva jöttek, így a mienk már nem tudtak közelebb férkőzni, pedig nem sokon múlott a bravúr. A találkozó a Rytas 77–66-os győzelmével zárult, de büszkék lehetünk a magyarokra, hogy a tetemes hátrányt majdnem ledolgozták. A litvániaknál a 14 pontig jutó Ignas Urbonas, míg nálunk a 20 pontot összekosarazó Rosta Péter volt a legeredményesebb.

A Team Debrecen szerdán is pályára lép, a gárda 21 órától a spanyol Tenerifével csap össze az Oláh Gábor utcai létesítményben.

Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. mérkőzés

Vilnius Rytas–Team Debrecen 77–66 (25–16, 18–12, 20–14, 14–24)

Team Debrecen: Lukácsi 10/3, Kékesi 16/9, Rosta 20/6, Keller, Angyal 7 csere: Flasár, Tallos 5/3, Varga 2, Mezőfi, Szita, Palotai 3, Márkus 3/3.

Vezetőedző: Pethő Ákos.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában