Labdarúgás

2024.04.11. 21:56

Csoda, parádé, szenzáció, bombameglepetés: a DVSC földbe döngölte a Fradit

A Loki negyedévszázada játszotta a Ferencváros elleni legendás, 6–1-es meccsét.

Tóth Huba Elemér

DVSC-játékosok a Napló címlapján

Forrás: Napló-archív

A DVSC labdarúgócsapata rengeteg emlékezetes mérkőzést játszott az ősi riválisnak számító FTC-vel, Magyarország két legnépszerűbb klubja remélhetőleg még sokáig vívhat majd nagy csatákat.

Repül az idő, már negyedévszázada, hogy a debreceniek 6–1-re kiütötték a Ferencvárost az Oláh Gábor utcai stadionban, amely után a cívisvárosban hatalmas örömünnep kezdődött, míg a zöld-fehérek szimpatizánsai 1999. április 10-ét gyásznapként tarthatják számon. Ebben a cikkben annak néztünk utána, hogy a történelmi találkozót hogyan vezették fel a Napló aznapi számában, valamint az összecsapás után mit írtak a debreceni újságírók.

Hazai pályán legalább egy döntetlent el kellene érnünk. Ez egy igazi háromesélyes mérkőzés, de remélem, a fiúk »felszívják« magukat, s akkor nem kapunk ki. Lelkesen játszva meg tudjuk nehezíteni az ezüstéremért hajtó Fradi dolgát, s a szurkolók egy jó meccset láthatnak szombaton

 – nyilatkozta Garamvölgyi Lajos, a DVSC akkori vezetőedzője.

A Loki-Fradi meccs beharangozója
Forrás: Napló-archív

Tóth Csaba Zsolt, a Loki jelenlegi sajtófőnöke a Napló hasábjain azt írta, hogy Petőék képesek lehetnek arra, hogy Debrecenben megszakítsák Mariján Vlak együttesének sorozatát. 

Az újságíró azzal zárta cikkét, hogy aki kilátogat az Oláh Gábor utcai stadionba, a bajnokság talán legjobb debreceni találkozóját szurkolhatja végig.

DVSC-Ferencváros 6-1

Nos, aki arra a szombati mérkőzésre kilátogatott, az nem is felejtette el… Radu Sabo már a 7. percben megszerezte a vezetést. Bede Ferenc játékvezető pedig a 38. minutumban kiállította Vincze Ottót, Radu Sabo pedig még a félidő előtt megduplázta a maga és csapat góljai számát. Azonban itt még nem volt vége…

A második játékrészben a piros-fehérek fellegekbe repültek, ugyanis Sabo mesterhármasig jutott, és bár a vendégek szépítettek, Nicolea Ilea és Bodnár László is két találatot jegyzett, így a Debrecen 6–1-re kiütötte azt a Fradit, amely előtte 23 éve, 1976-ban szenvedett ennyire súlyos vereséget a magyar bajnokságban. Eksztázisban ünnepelt minden cívisvárosi szurkoló, akik ezt a meccset 25 éve elteltével is sokan emlegetik.

Ezt olvashatták a Napló hasábjain

A találkozó után a fővárosiak mestere, Mariján Vlak így értékelt: 

Gratulálok a debrecenieknek, teljesen megérdemelt győzelmet arattak. Játékosaim figyelmetlenül, fegyelmezetlenül és lélektelenül futballoztak, s ezzel a hozzáállással elárulták a szurkolókat, s elárultak engem.

A Loki trénere, Garamvölgyi Lajos pedig így fogalmazott: 

Óriási dicsőség, hogy ilyen nagy arányú győzelmet arattunk a Ferencváros ellen. A fiúk jó erőben futballoztak, nem ismertek elveszett labdát, s jobban akarták a sikert, mint a zöld-fehérek. Büszke vagyok rájuk.

Így írtak a Loki-Fradi 6-1-es meccséről
Forrás: Napló-archív

Az Napló 1999. április 12-ei, hétfői számában Tóth Csaba Zsolt mellett Bereczky Attila (a DVSC Schaeffler kézilabdacsapatának sajtófőnöke) beszámolóját is olvashattuk. Szuperlatívuszokban írtak a meccsről, és mint megfogalmazták: Garamvölgyi Lajos és legénysége beírta magát a magyar futballkrónikába.

Ilea és Sabo öröme
Forrás: Napló-archív

A Loki következőnek május 5-én néz szembe a Fradival. Bízunk benne, hogy Dzsudzsák Balázsék – már csak a 25 éves évforduló alkalmából is –  megtalálják majd a góllövő cipőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában