Uszonyosúszás

2024.04.05. 11:40

A valaha volt legnagyobb világkupán is nagyszerűen szerepeltek a debreceniek

131 egyesület közül összesítettben a tizenkettedikek lettek a hajdúságiak.

Tóth Huba Elemér

A Debreceni Búvárklub versenyzői ezúttal is kitettek magukért

Forrás: Debreceni Búvárklub/Facebook

Mivel hatalmas érdeklődés övezte az uszonyosúszó világkupa első, Franciaországban, Aix-en Provenceben rendezett fordulóját, így az eddig két napig tartó eseményt háromra bővítette a Víz alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS). A sportág legjobbjai március végén az olaszországi Lignano városában mérték össze tudásukat. A verseny egyik különlegessége, hogy az uszoda, a sportolók szállása és az étkezésüket biztosító étterem mind egy helyszínen, a tengerpart mellett található, így ideális a versenyzők és felkészítőik számára. 

Az uszonyosúszó világkupák történelmében eddig még ennyien sose vettek részt, 131 egyesület közel nyolcszáz sportolója ugrott medencébe, hogy a legjobbat hozza ki magából.

A legjobbak között

A világkupa első fordulójában még Senánszky Petra is szállította a magyaroknak az érmeket, de ezúttal már kizárólag az olimpiára fókuszál, így távolt maradt. A Debreceni Búvárklub uszonyosai azonban nagyszerűen szerepeltek. A klub beszámolója alapján az első versenynapon Dobos László bronzérmet szerzett 50 méteres uszonyos gyorsúszás versenyszámban a junioroknál, míg a Gyula Levente, Boros Benedek, Gutai Balázs, Váradi Zalán összeállítású 4x100 méteres junior fiú váltó az előkelő 4. helyezést szerezte meg. Ekkor Lipők Larion, Váradi Zalán és Suba Sára is értékes pontokkal segítette az egyesületet.

A második napon Lipők Larion bronzérmet szerzett 50 méteres búvárúszásban. Csapattársa, Mészáros Ákos szintén ebben a versenyszámban új egyéni rekordot állított fel. A Lipők Larion, Váradi Zalán, Gyula Levente, Mészáros Ákos összeállítású kvartett a 4×100 méteres felnőtt férfi felszíni váltó, Suba Sára és Balogh Lea szintén a döntőben úszhatott.

Az utolsó napon Lipők Larion nagyszerű versenyzéssel ezüstérmes lett 50 méteres felszíni úszásban, és csupán nyolc századmásodpercre volt a jelenlegi országos csúcstól. A Lipők Larion, Suba Sára, Mészáros Ákos, Balogh Lea összeállítású 4×100m-es mix-váltót, valamint Váradi Zalán és Suba Sára nevét is felírhattuk a legjobbak közé.

Örömteli, hogy az összesített rangsorban a fiatal hajdúsági csapat a 12. helyen végzett.

Mindig jobbra törekednek

Az esemény után a Debreceni Búvárklub versenyzői közül a legragyogóbb eredménnyel hazatérő Lipők Larion nyilatkozott a Haonnak. 

A verseny első napján nem voltam elégedett magammal, sokkal jobbra időeredményekre számítottam. A többi napon már sikerült úgy teljesítenem, amire már régóta vágyom. Tehát fordult a kocka, és végül pozitív élményekkel és érzésekkel zártam a versenyt

– fogalmazott.

Pernyész Dorottya (jobbról a második) két éremmel térhetett vissza
Forrás: Mátrai Erőmű Búvárklub/Facebook

A tanulmányai miatt a cívisvárosban edző, azonban hivatalosan a Mátrai Erőmű Búvárklubot képviselő Pernyész Dorottya egyéniben ezúttal két versenyszámban állt rajtkőre, 100 gyorson bronzéremnek örülhetett. Váltóban is jól teljesített, hiszen a 4x100 méteres mix váltó tagjaként egy ezüst medáliát is nyert.

Sajnos most nem olyan eredményekkel zártam, mint szerettem volna. A felkészülés alapján jobb időkre számítottam, de nem tudtam magamból kihozni a maximumot. Kicsit csalódott vagyok, ám tovább kell lépnem, és a következő versenyekre készülök

– mondta.

A sportág magyar képviselői szombaton Kaposváron a XIII. 1. MCM-Diamant Kupán mérhetik össze a tudásukat, majd április 20. és 21. között Egerben rendezik az Uszonyosúszó Gyermek-, Ifjúsági-, és Felnőtt Országos Bajnokságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában