Debreceni VSC

2023.08.09. 20:00

Bécs bevételére készül a Loki

Szrdjan Blagojevics és Bárány Donát is nehéz mérkőzésre számítanak a Rapid Wien ellen.

Bakos Attila

A Loki közvetlenül a felszállás előtt | Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni VSC maratoni küzdelemben jutott tovább múlt héten csütörtökön az Alashkert elleni párharcból az Európa Konferencia Ligában. A selejtezősorozat harmadik fordulójában pedig a Rapid Wien az ellenfél, csütörtök este 21 órától Bécsben lesz az első mérkőzés. A Loki a bajnokság hétvégi fordulójában nem lépett pályára, mert a Paks elleni találkozót elhalasztották, így több idő volt kipihenni az örmények elleni tizenegyespárbajban megnyert meccset és készülni a következő feladatra.

Agresszív ellenfél

A piros-fehérek szerdán délután repültek Debrecenből az osztrák fővárosba, előtte azonban portálunk meglátogatta a csapatot a pallagi edzőközpontban. Szrdjan Blagojevics vezetőedző elmondta, hogy egy kifejezetten erős ellenfél vár rájuk. – Az osztrák élvonal egyik legjobb csapatáról beszélünk, több mérkőzésüket megnéztük és kielemeztük az elmúlt időszakban. A bajnokságuk nyitófordulójában pont azzal a LASK Linzzel kezdtek, amellyel mi is megmérkőztünk az edzőtáborunk során. Már akkor is megbizonyosodhattunk az ausztriai foci erősségeiről.

Arra kell készülnünk, hogy agresszív stílusban, kifejezetten intenzíven és az átmenetekre építve játszanak

– tájékoztatott. 

haon debrecen dvsc szrdjan blagojevics
Szrdjan Blagojevics, a DVSC vezetőedzője | Forrás: Napló-archív

A szerb mester elmondta, az ellenfél nyilvánvalóan azon lesz, hogy ezt megakadályozza a Loki támadásépítéseit, de a debreceniek mindent megtesznek azért, hogy a legjobb formájukat mutassák és meg tudják valósítani, amit az edzéseken gyakorolnak.

Szrdjan Blagojevics nem kívánt megnevezni ideális eredményt az odavágó kapcsán. – Nem szeretek erről beszélni.

Az előző fordulóban láthattuk, hogy semmi sem dől el akkor sem, ha az első mérkőzést követően idegenből győzelemmel tér haza egy csapat, de akkor sem, ha az ellenfél a visszavágón fordítani tud.

Bízom benne, hogy minden fontos kérdés a debreceni mérkőzésen, a Nagyerdei Stadionban dől majd el – fogalmazott.

Ahogy arról beszámoltunk, az UEFA hétfőn már kisorsolta a play-off kör párosításait is. Amennyiben tehát a Loki továbbjut a Rapid Wien ellen, az olasz Fiorentinával kell megküzdenie a csoportkörben való szereplésért. A vezetőedző azonban nem tekint ennyire előre. – Szerintem nagyon messze van még erről beszélni.

Őszintén mondhatom, hogy csak a Rapid és a hétvégi ZTE elleni találkozókra összpontosítunk, hiszen az csupán három nappal a bécsi összecsapás után jön majd. Kifejezetten sűrű lesz a programunk a következő időszakban, meg kell találnunk a legjobb utat ahhoz, hogy minél sikeresebben vegyük ezt az akadályt

– mondta. Hozzátette, a bajnokság legalább annyira fontos számukra, mint az EKL-selejtezők, ezért mind a két meccsre alaposan fel fognak készülni.

A siker erőt adhat

Az előző idényben sérülésekkel bajlódó Bárány Donát mind a két találkozón pályára lépett az Alashkert ellen. A Nagyerdei Stadionban nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy betaláljon, de a büntetőpárbajban már magabiztosan értékesítette tizenegyesét. A fiatal közönségkedvenc úgy véli, ők engedték ki a kezükből a párharcot. – Emiatt aztán szaladnunk kellett az eredmény után, pedig korábban is eldönthettük volna. Persze

nagyon örültünk neki, hogy sikerült visszajönni és továbbjutni a végén. Bízom benne, hogy a Rapid ellen ez nagy erőt adhat és meg tudjuk mutatni, hogy van keresnivalónk

– fogalmazott.

Sok olyan futballista van az együttesben, aki először lépett ki a nemzetközi kupaporondra, mellettük azonban ellensúlyként ott vannak a kifejezetten rutinos játékosok. – Látszik, hogy mennyit jelentenek ők, hiszen

Dzsudzsák Balázs lőtte a gólt, Megyeri Balázs pedig büntetőket fogott. Nagy szükségünk van rájuk, hiszen többen még tapasztalatlanok vagyunk ebből a szempontból,

 de így lehet tanulni – tette hozzá.

haon debrecen dvsc bárány donát labdarúgás
Bárány Donát (pirosban) | Forrás: Napló-archív

Bárány Donát elmondta, nehezebb ellenfélnek tartja a Rapidot, mint amilyen az Alashkert volt. – Egy jóval nevesebb klubról beszélünk, de az örmények sem voltak gyengék és továbbjutottunk ellenük. Ezúttal nagyobb kihívás előtt állunk, de próbálunk minél jobban felkészülni és megoldani ezt a feladatot is – hangsúlyozta.

A fiatal támadó elárulta, hogy alaposan kielemezték a bécsi csapatot. – Felkészültünk a támadásaikból és abból, hogyan fogjuk kivédekezni azokat.

Mi továbbra is azt a futballt szeretnénk játszani, amit eddig. Bízom benne, hogy többször is meg tudunk majd indulni a kapujuk felé és lesz lehetőségünk gólt szerezni ellenük

– jegyezte meg. 

Jó formában a Rapid

A Rapid Wien pozitívan várhatja az összecsapást, hiszen a hazája kupasorozatában aratott 7-0-s, kiütéses sikerrel kezdte az új idényt, azóta a Bundesligában döntetlent játszott a LASK Linz otthonában, majd múlt szombaton 4-0-ra verte otthon az Altach alakulatát.

A bécsi együttes az előző szezonban szintén a Konferencia-ligában volt érdekelt, akkor nem sikerült főtáblára kerülnie, ugyanis a lengyel Lechia Gdanskkal, valamint az azeri Neftci Bakuval szemben megvívott sikeres selejtezős párharcok után a csoportkörért rendezett küzdelemben – meglepetésre – nem bírt a liechtensteini Vaduzzal.

Az előző idényben a Bundesligát is megjárt, rutinos Guido Burgstaller volt az osztrák gárda legeredményesebbje, aki minden sorozatot figyelembe véve 25 gólt szerzett.

 

Guido Burgstaller (balra) | Forrás: AFP-archív

A magyar bajnokságban legutóbb bronzérmes DVSC korábban még nem találkozott osztrák riválissal az európai kupaporondon. A Rapidnak magyar riválisok ellen kék-két győzelem, döntetlen és vereség a mérlege Európában: az UEFA Kupa 1979-1980-as szezonjában a selejtező első körében a Diósgyőrrel szemben búcsúzott kettős vereséggel, 4–2-es összesítéssel, majd ugyanennek a sorozatnak az 1981-1982-es idényében a hazai döntetlen után Székesfehérváron 2–0-ra verte a Videotont és továbbjutott. Legutóbb 1985-ben csapott össze magyar ellenféllel a bécsi csapat, akkor a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) saját közönsége előtt 5–0-ra győzte le a Tatabányát, majd az idegenben elért 1–1-gyel, összesítésben 6–1-el vette a párharcot – olvasható az MTI előzetesében.

A csütörtöki meccs 21 órakor kezdődik Bécsben és a Duna World élőben közvetíti, a visszavágót egy hét múlva rendezik Debrecenben. A DVSC-Rapid Wien párharc továbbjutója a negyedik fordulóban az előző kiírásban döntős, olasz Fiorentinával küzdhet majd meg a csoportkörös szereplésért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában