Labdarúgás

2023.08.10. 23:03

Nem akadt a torkukon a bécsi szelet

Nagyot küzdött a DVSC, mely elérte, hogy egy roppant jó csapat, a Rapid Wien ellen hazai pályán döntse el a továbbjutást.

Szabó Dóra

Nagyot küzdöttek Dzsudzsák Balázsék

Forrás: NS

Fotó: Dömötör Csaba

A Rapid Wien otthonában, az Allianz Stadionban volt jelenése csütörtökön este a DVSC-nek, az Európa Konferencia Liga harmadik selejtezőkörében sorsolták össze a feleket. A párharc első felvonására 17 ezer 200-an voltak kíváncsiak, mintegy ezer debreceni drukker kísérte el a Lokit Bécsbe. Szrdjan Blagojevics az örmény Alashkert elleni kezdőcsapatát tekintve egy helyen változtatott, Kiziridisz helyett Oliveira kapott ezúttal lehetőséget. Az összecsapást megelőzően a DVSC vezetőedzője, valamint csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs is méltatta a Rapidot, ugyanakkor hangsúlyozták, a Lokinak is megvannak az erényei, Balázs előrevetítette, döntő lesz, mennyire vállalják fel a bátor támadójátékot a piros-fehérek.

Az első negyedóra nagyjából kiegyenlített küzdelmet hozott, igaz, a 13. percben sok cívisvárosi kaphatott a szívéhez: Auer futott el a bal szélen, beadása középen Seidlt találta meg, aki senkitől sem zavartatva Megyeribe vágta a játékszert. Épp mikor kezdtek volna vérszemet kapni az osztrákok, Oliveirat ugratták ki a 16-os közelében, azonban Querfeld buktatta csúnyán, sárgát is kapott megmozdulásáért. 

Dzsudzsák állt a labda mögé, jó 18-ról rátűzte, azonban a kapufa besegített a hazaiaknak, pedig ha picit beljebb megy a játékszer, az osztrák szurkolók torkára forraszthatta volna a szót.

Bátran játszott, és egyenrangú partnere volt a házigazdáknak a hajdúsági gárda, többször is csak az utolsó passzok pontossága akadályozta meg a gólhelyzetüket. Bő fél órája zajlott a mérkőzés, amikor Grüll ágyúzott 22 méterről a kapu mellé, veszélyes szabadrúgás volt ez is!

Az utolsó negyedórában fokozta a nyomást a Rapid, ezáltal több munkájuk akadt hátul Megyeri Balázséknak. A 36. minutumban megint Grüll okozott gondot a kapunk előtt, egy kavarodás után kevéssel vágta mellé a labdát a tizenhatos vonaláról. Nem sokkal később Burgstaller lőtt a léc alá, szerencsénkre előtte kezezett, így jogosan annulálta a találatot Hennessy játékvezető. Negyvenkét perce tartott a meccs, amikor egy Megyeri-bravúrra volt szüksége a Lokomotívnak, hogy ne kerüljön hátrányba: megint Burgstaller kellemetlenkedett, erős lövése elakadt a hajdúsági hálóőr kesztyűjében. Erre a DVSC úgy felelt, hogy Oliveira pattant fel veszélyesen a Rapid kapuja előtt, ám a góltól ez messze állt.

Összességében nem lehetett panaszunk a Loki játékára, de borítékolható volt, hogy forró pillanatok elé néznek a vendégek a fordulás után (is).

Nem esett gól

A szünetet követően is nagy elánnal játszottak a cívisvárosiak, csak épp a befejezésekbe csúszott továbbra is hiba. Az 58. percben nem sok hiányzott hozzá, hogy előnybe kerüljenek a házigazdák, Seidl passzát Kühn rúgta kapura középről, jó 14-ről, de Megyeri ezúttal is a helyén volt. Az osztrákok jóformán a debreceniek hibáiból éltek, továbbra is érződött, meg lehet fogni ezt az ellenfelet. Blagojevics a 61. percben elérkezettnek látta az időt, hogy változtasson, Domingues váltotta Szécsit, a csere után Oliveira átment a bal oldalra. 

Egyre fogyott az idő, mindkét egylet küzdött, ám a gól tovább váratott magára. A Rapid fanatikusai is kitettek magukért, ugyanakkor  a cívisvárosi drukkerekre sem lehetett panasz, végig elhivatottan buzdították övéiket. A 78. minutumban Bárány futott el a bal szélen, az alapvonal közeléből visszagurított labdáját könnyedén tisztázhatták volna a bécsi védők, de szerencsétlenkedésük majdnem gólhelyzetet eredményezett, végül csak tisztázni tudtak. Nem sokkal később Kiziridisz fordult kapura, jobblábas lövése a bal kapufa tövén csattant. 

A rendes játékidő utolsó percében Dzsudzsák kereste a lövőhelyzetet, ám kiszorították a védők, a beadása pedig célt tévesztett. A végén Varga váltotta Dzsudzsákot, Loncsar helyett pedig Mojzis állt be. Kihozta a maximumot a meccsből a Loki, ráerőltette az akaratát a magasabb bajnokságban jegyzett ellenfelére, két kapufát is elértek a debreceniek, azonban gól nem esett. Jövő csütörtökön a Nagyerdei Stadionban kerül pont a párharc végére.

 

A tények
UEFA Konferencia Liga, 3. selejtezőkör, 1. mérkőzés.
Rapid Wien–DVSC 0–0
Allianz stadion, 17 200 néző. Vezette: Rob Hennessy (ír)
Rapid: Hedl – Schick, Querfeld, Cvetkovic, Auer – Kühn (Strunz, 81.), Sattlberger (Greil, 69.), Kerschbaum, Grüll (Bajic, 89.) – Seidl (Mayulu, 81.), Burgstaller. Vezetőedző: Zoran Barisic.
DVSC: Megyeri – Kiusnyír, Dreskovics, Romancsuk, Manrique – Lagator, Loncsar (Mojzis, 91.) – Szécsi (Domingues, 61.), Dzsudzsák (Varga J., 91.), Joao Oliveira (Kiziridisz, 70.) – Dorian Babunszki (Bárány, 70.). Vezetőedző: Szrdjan Blagojevics.
Sárga lap: Querfeld (17.), Seidl (44.), Cvetkovic (75.), Kerschbaum (91.), illetve Joao Oliveira (45+4.)

Mesterszemmel
Zoran Barisic: Megerősítést nyert, hogy a Debrecen egy erős ellenfél. Az első félidőben több gólhelyzetet kidolgoztunk, de nem sikerült betalálnunk, szünet után szintén voltak lehetőségeink, igaz, a DVSC-nek is. Izgalmas lesz a visszavágó, nyitott maradt a továbbjutás kérdése.
Szrdjan Blagojevics: Nagyon megterhelő mérkőzésen vagyunk túl, a Rapid számított esélyesebbnek, de életben maradtunk. A második összecsapás fogja eldönteni a sorsunkat, már nagyon várjuk a debreceni visszavágót. Fejlődtünk, kicsit olyan volt a találkozó, mint mikor idegenben játszunk a Ferencváros ellen. Nehéz volt megvalósítani a tervünket, de dicséretet érdemelnek a játékosaim, mert jól reagáltak a hazaiak intenzív futballjára. Tudunk ettől is jobbak lenni, és jobbaknak is kell lennünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában