Labdarúgás

2023.08.14. 16:20

Az Inter magyar játékosának meg kell harcolnia a helyéért

A hajdúnánási származású Csiszár Henrietta nagy álma, hogy a válogatottal kijusson egy világversenyre.

Haon.hu

Csiszár Henrietta a válogatottban is alapember

Forrás: NS-archív

Csiszár Henriettának nem kellett messzire mennie, amikor példaképet választott magának, hiszen édesapja, Csiszár Imre a DVSC színeiben negyvennégy alkalommal jutott szóhoz az NB I-ben. A 110-szeres magyar válogatott középpályás fiatalon az MTK-ban és a Ferencvárosban bizonyíthatott, aztán egy rövidebb romániai kitérőt követően Németország felé vette az irány. A Lübarsban egy évet húzott le, a Leverkusent pedig 2016 és 2021 között erősítette. A 29 éves játékos az Internazionale csapatában a harmadik szezonjának vág neki. A hajdúnánási Csiszár Henrietta az nb1.hu-nak adott interjúban felelevenítette a karrierje kezdetét, illetve a nemzeti együttes szintén szóba jött.

– Gyerekként a futball mellett atletizáltam, ám amikor döntenem kellett, hogy melyik sportágat választom, nem sokat gondolkodtam. Az atlétikának köszönhetően több képességem fejlődött, amiből a mai napig profitálok. Arra tisztán emlékszem, hogy gyakorlatilag apát az összes meccsére elkísértük. Három testvérem van, a bátyámmal és az idősebb öcsémmel a suli után mindig fociztunk a kertben, ezt talán csak anya bánta, akinek a virágait többször letapostuk. 

Nagyjából 12-13 éves koromban vált biztossá, hogy labdarúgó szeretnék lenni. Ekkor elhatároztam, hogy el akarok jutni a Bundesligába, amit akkoriban a világ legerősebb bajnokságának tartottak. Rengeteg munkával, valamint sok lemondással sikerült elérnem a célomat. 14 esztendősen búcsút intettem a családi háznak, és felköltöztem Budapestre, ami jelentős változás volt az életemben.

Hálás vagyok a szüleimnek, ugyanis minden támogatást megkaptam tőlük. Jövőre ünneplem a harmincadik születésnapomat, és fura belegondolni, hogy eddigi életem több mint felét a családomtól távol töltöttem. Egyébként Németországban hat évet húztam le, utólag belegondolva kicsit sok időt voltam ott, talán hamarabb kellett volna váltanom – mondta el az nb1.hu érdeklődésére Henrietta, aki 2021-ben döntött úgy, hogy Olaszországban folytatja.

– Nem bántam meg, hogy elfogadtam az Inter ajánlatát, hiszen remekül érzem magam itt. Óriási megtiszteltetés, hogy az Interben játszhatok. A meccseinknek egy nagyjából 4000 fő befogadására alkalmas stadion ad otthont. Átlagban 1000 szurkoló látogat ki a mérkőzéseinkre, de a rangadókon nagyjából megtelik az aréna. Tetszik a város, különösen az, hogy az új és a régi épületek jó elegyet alkotnak. 

Szintén lényeges, hogy Milánóban gyakorlatilag minden kikapcsolódási lehetőség megtalálható, elég csak arra gondolni, hogy az AC Milan vagy az Inter meccseire eljuthatok. Szerencsére az olasz nyelv egyre jobban megy, amit mondanak nekem, azt már megértem, bár ez elvárható két év után. A szerződésem jövőre jár le, nem tudom, mit hoz a jövő. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a balul sikerült előző idény után meg kell küzdenem a helyemért.

Az Eb-kvalifikáció reálisabb lehet

Csiszár Henrietta elmondta, az új idényben szeretnének BL-indulást jelentő helyen, vagyis az első kettőben végezni. Ez nem ígérkezik könnyű feladatnak, de nem is irreális cél. A bajnokság fő esélyese a Roma, míg az Inter a Juventus csapatával lehet harcban az ezüstéremért. 

A nánási származású futballista 2021-ben a Feröer-szigetek ellen már 100. alkalommal szerepelt a nemzeti válogatottban, az egyik legnagyobb álma pedig, hogy a válogatottal kijusson egy világversenyre. – A világbajnokságon mindössze tizenegy európai csapat állhat rajthoz, így ez jelenleg elérhetetlennek tűnik, az Eb-kvalifikáció reálisabb lehet. A Nemzetek Ligájában az albánokkal, az írekkel és az északírekkel kerültünk azonos csoportba. Ezek a mérkőzések jó erőfelmérők lesznek, ha fel tudjuk venni a versenyt az ellenfeleinkkel, joggal reménykedhetünk az Európa-bajnokságban. Szerintem az a legnagyobb problémánk, hogy kevés magyar játékos szerepel külföldön. A válogatott szempontjából ideális lenne, ha minél többen vágnának bele a légióskodásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában