U19-es világbajnokság

2023.07.05. 09:35

Debrecenre figyelt a kosaras világ

Becsky István büszke arra, hogy az utóbbi évek legjobb utánpótlás vb-jét rendezték meg.

Hegedűs Brúnó | Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy arról beszámoltunk, Spanyolország győzelmével ért véget a debreceni U19-es fiú kosárlabda-világbajnokság vasárnap este. A magyar fiúk annak ellenére, hogy két első mérkőzésüket megnyerték, az utolsó helyen végeztek, azonban büszkék lehetünk rájuk. Ahogyan a szervezésre is, hiszen a FIBA főtitkára, Andreas Zagklis az elmúlt 20 év legjobban koordinált utánpótlástornájának nevezte az eseményt. 

A vb-vel kapcsolatban Becsky István, a szervezőbizottság elnöke beszélt portálunknak. – Talán az eddigi legsikeresebb utánpótlás-rendezvényünkön vagyunk túl, amely a helyszínen és az interneten is a legnagyobb nézettséget hozta.

Kiváló mérkőzések zajlottak városunkban, és mindenféle nagyképűség nélkül mondhatjuk, hogy az elmúlt napokban Debrecenre figyelt a kosaras világ

– fogalmazott.

Minden támogatást megadtak

A szakember megemlítette, hogy remek visszajelzéseket kaptak a cívisvárosba érkező válogatottaktól. – Elmondhatjuk, hogy minden lehetséges eszközzel támogattuk a csapatok felkészülését az itt tartózkodásuk alatt, nem volt olyan kérésük, amit ne tudtunk volna teljesíteni. Hatalmas boldogság, hogy Andreas Zagklis is dicsérő szavakkal illetett bennünket a vasárnapi sajtótájékoztatóján – jegyezte meg. 

A debreceni kosárlabda életében lezárult egy hároméves korszak, hiszen 2021-ben U19-es lány, 2022-ben U17-es lány idén pedig U19-es fiú vb volt a városban. A FIBA főtitkára korábban elárulta, hogy korábban példa nélküli volt, hogy egy település egymást követő három esztendőben is vb-t rendezzenek.

– Egyedülálló kezdeményezésre kaptunk lehetőséget a szövetségtől

– mondta Becsky István –, azt gondolom éltünk is vele. Szomorúak vagyunk kicsit, mert egy nagy utazás ért ezzel véget. A következő néhány hónapban azon leszünk, hogy a FIBA-val közösen kitaláljunk valamit, ami szintén párját ritkítja. Szeretnénk, hogy a jövőben is világeseményeket láthassunk vendégül Debrecenben – árulta el.

Bravúr az argentinok ellen

A szervezőbizottság elnöke a rendezvény felügyelete mellett természetesen a magyar fiúk szereplését is nyomon követte. – Nagyon büszke vagyok a srácokra, hiszen minden tőlük telhetőt megtettek.

A Dél-Korea elleni győzelemben reménykedtünk, de az argentinok felett aratott siker óriási bravúr volt.

Ezek után bíztunk benne, hogy ott lehetünk a legjobb nyolc között, de sajnos Japán ellen nem sikerült ugyanazt a remek játékot hozni, mint a dél-amerikai csapat ellen. Fejben és fizikálisan is elfáradtak a srácok, illetve csalódottak voltak a japánok elleni vereség miatt. Talán ez eredményezte, hogy a továbbiakban már nem sikerült nyerni – vélekedett.

Az együttesben a DEAC Kosárlabda Akadémia három játékosa is helyet kapott, Becsky István az intézmény ügyvezető-sportigazgatójaként természetesen külön figyelmet fordított a debreceni fiúkra. – A srácok a rájuk bízott feladatot maximálisan ellátták, emellett pedig életre szóló élménnyel gazdagodtak, hiszen nem sokaknak adatik meg, hogy a saját városukban vehetnek részt világbajnokságon. Bízom benne, hogy a következő 1-2 évben kamatoztatni tudják majd a megszerzett tapasztalataikat – fogalmazott.

A szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy az augusztus végi, hagyományos 3X3-as esemény előkészületeivel már készen vannak, augusztus elején kezdik a „finomhangolást”. A következő 1-2 hétben azonban egy kis pihenőre vonul mindenki, hogy aztán újult erővel vágjanak neki a munkának.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában