Nemzeti Vágta

2022.10.07. 10:40

Az elmúlt hetekben valóságos fogalommá vált egy női keresztnév Vámospércsen

A hajdúsági delegáció standja is elnyerte a Nemzeti Vágtára látogatók tetszését.

Forrás: Vámospércs Önkormányzata

Sokan latolgatták, vajon van-e esélye bejutni a budapesti döntőbe a vadóc sprinternek. Aztán jött augusztusban az erőfelmérőként hasznos borsodi vágta, majd szeptember közepén a sarkadi futam, Nóra pedig – hiszen róla, erről a 9 éves magyar sport fajtájú kancáról van szó –, nyergében Kovács Róbert Richárddal kvalifikálta magát a Nemzeti Vágta jubileumi, 15. eseményére, a budapesti Hősök terére. A nemzet főterén pedig ott folytatta, ahol a vidéki selejtezőkön abbahagyta: fáradhatatlan szívvel, virtuóz előzéseket bemutatva továbbjutott előfutamából – adta hírül pénteken a város önkormányzata.

– Nóra alapozását február és május között én végeztem – osztotta meg gondolatait Vitányi Tamás, a büszke tulajdonos –, aztán pedig a bácsalmási versenyló tréningközpontban készítették fel a lovat. Bíztunk a továbbjutásában, igaz, sok minden függött attól is, hogy milyen erős riválisok között kell teljesítenie. Október 1-én hajnalban és reggel még szakadt az eső Budapesten, kora délután pedig ragyogott a napsütés. Nóra második lett a futamában, bravúros időeredménye alapján bekerült a középdöntőbe, ahol újabb dicsőséget hozott Vámospércsnek: harmadikként ért célba – mondta el a tulajdonos.

A Nemzeti Vágta magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, határon inneni és túli városok és falvak ünnepe. A Vágtára települések delegációjában indulhatnak el a lovak és lovasok, vagyis Nóra Vámospércs, tágabb értelemben Hajdú-Bihar megye színeit képviselte. – Önkormányzatunk jelentős anyagi támogatással járult hozzá Nóra professzionális felkészítéséhez, sikerét mi is sajátunknak érezzük. Felemelő volt a Hősök terén szurkolni neki, egyáltalán részese lenni az ország legnagyobb lovasünnepének. Gratulálok a zsokénak és a tulajdonosnak!

A két napon átívelő, a televízió által élőben is közvetített esemény során városunk is bemutathatta értékeit a tévénézőknek és a futamok közönségének.

A szervezők ugyanis lehetőséget biztosítottak a döntőbe jutott települések bemutatkozására az Andrássy úton berendezett Vágta korzón. A saját korzóstandunkat vámospércsi nevezetességekkel, ismeretterjesztő anyagokkal, molinókkal, kóstolókkal, kiadványokkal, jelentős cégek, vállalkozások (GÉSZ-Gaál Kft., Vámosgép Kft.) anyagaival, a Papp-család fajátékaival és a Vámospércsi Varrottasok kézműves termékeivel ajánlottuk a nagyérdemű figyelmébe – fogalmazott Ménes Andrea, a hajdúváros polgármestere. 

Forrás: Vámospércs Önkormányzata

A vámospércsi stand népszerű, egyben figyelemfelkeltő is volt: a portékák egy nagyméretű, a város épített, turisztikai és gazdasági értékeit megjelenítő molinó előtt helyezkedtek el. Az interaktivitás jegyében az érdeklődők kézbe vehették a Hajdú Látogatóközpont néhány 17. századi fegyvermásolatát, szemrevételezhették a hajdúk női és férfi viseleteit, fényképeszkedhettek Bocskai István koronás portréjával, a kalandvágyók pedig egy 15 kérdésből álló hajdúkvíz segítségével tesztelhették tudásukat, vagy kísérletet tehettek a megyei kirakó darabjainak összeillesztésére. 

Forrás: Vámospércs Önkormányzata

Az október 1-jén és 2-án megrendezett Nemzeti Vágta nagydöntőjének győztese Őcsény képviseletében Németh János és Galaxy lova lett, a kishuszárok viadalát Harsányi Viktória és lova, Kassim nyerte meg. A vasárnapi teltházas lelátókon olyan show-számokat is végigkövethetett a közönség, mint a szimultán díjugratás vagy a kocsitoló verseny, de a Győri Ördöglovasok és a Kassai Lovasíjászok is különleges produkcióval készültek az évfordulóra. A hétvégét a gyönyörű méneshajtás programja zárta, a szilvásváradi ménessel.

A programok közötti szünetben a Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása, valamint a Városliget új ékességei, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza is sok érdeklődőt vonzott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában