Cyclocross

2022.10.05. 18:01

A bringázás egyik fellegvárából hozott haza trófeát a debreceni tehetség

Hiába sorsolták az utolsó rajthelyre, így is fölényes győzelmet aratott ifj. Kovács Béla Belgiumban.

Ifj. Kovács Béla nagy fölénnyel verte meg a kifejezetten erős mezőnyt | Forrás: GVJ Cyclingsite

A DKSI fiatal kerékpárosa, ifj. Kovács Béla a sportág egyik fellegvárában, Belgiumban versenyzett és nyert. A Baal nevű településen megrendezett viadal Flandria egyik tartományának a bajnoksága volt, ahol Bécin kívül belga és holland biciklisták indultak még.

 

A főszervező az igazi nemzeti hősként tisztelt belga szupersztár, Sven Nys volt, aki a cyclocross szakág kétszeres világbajnok legendája.

 

A klasszis sportoló edzőtáborában rendszeresen részt vesz az ifjú debreceni tehetség, így már nem volt ismeretlen számára a közeg.

Az utazásról és kint szerzett élményekről a kerékpáros édesapja, Kovács Béla számolt be a HAON-nak. – Repülővel mentünk, ilyenkor a bringákat szétszedve, egy speciális dobozban szállítjuk, aztán a megérkezést követően szereljük össze – avatott be minket. Elárulta, hogy mindig kedvesen fogadják őket az ellenfelek –, a csapatokkal és a szülőkkel egyetemben –, de érződik, hogy nem felhőtlen az örömük, mert Béci rendszeresen a győzelemre esélyesek között van.

Kovács Béla mindenben igyekszik segíteni fiának az edzéseken és a versenyeken is | Forrás: Hajdú-bihari Napló-archív
 

A cívisvárosi bringás az 55 fős mezőnynek a legutolsójaként rajtolt, a végére mégis több mint 30 másodpercet vert a második helyezettre.

 

– Az indulási sorrendet véletlenszerűen sorsolják ezeken a futamokon, nekünk valahogy sosincs szerencsénk, mert már az előző versenyen is a legvégéről startoltunk

 

– jegyezte meg Kovács Béla, majd hozzátette, hogy inkább a helyi tehetségekkel volt Fortuna, hiszen ők mind a mezőny elejéről rajtolhattak. – Hozzá vagyunk már szokva ehhez, én is inkább csak azon izgultam, hogy a verseny kezdetekor a sűrűjében nehogy összeakadjon valakivel, mert az akár gyorsan a futam végét is jelentheti – mondta.

A kedvezőtlen sorsolás azonban nem jelentett problémát, hiszen egy negyed kör alatt Béci felzárkózott az élmezőnyhöz, majd türelemmel, ügyességgel és kellő agresszivitással szépen le is hagyta őket, és végül 43 másodperces előnnyel ért be a célba.

A fiatal sportoló elmondása szerint jól érezte magát a megmérettetésen, és nagyon boldog volt, hogy sikerült megnyernie.

Kovács Béci (középen) felállhatott a dobogó tetejére | Forrás: GVJ Cyclingsite
 

Hamarosan hazai környezetben is szurkolhatunk majd a debreceni – és sokak szerint az egész magyar – kerékpársport egyik legnagyobb reménységének, hiszen a pallagi Veloparkban lesz november 27-én a cyclocross magyar kupa egyik fordulója, amely alkalmával természetesen ifj. Kovács Béla is rajthoz áll.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában