Küzdősport

2022.02.22. 14:17

Jubileumi edzést tartottak az aikidósok

Immár három évtizede lehet tanulni és fejlődni az Asahi Aikido Klub SE foglalkozásain.

Forrás: Czinege Melinda

A debreceni harcművészeti sportegyesület a múlt héten lett 30 éves. Ezt a kerek évszámot természetesen edzéssel ünnepelték a tagok állandó helyükön, a Shogun Harcművészeti Központban, ahol a Napló munkatársai is jelen voltak. Az aikido a japán harcművészetek egy modern formája, mely a japán budo hagyományos jegyeit is magán viseli. Ennek az ágnak a jellegzetessége, hogy az önvédelmi, harci technikákon keresztül a személyiség fejlődését helyezi fókuszba. 

 

A jeles alkalom apropóján Oláhné Szabó Márta, az egyesület alapítója, elnöke beszélt lapunknak. – Ezt a harcművészetet a dzsúdóhoz és a jiu-jitsuhoz tudnám hasonlítani, de ezeknek egy sokkal finomabb változata. Többnyire a földön zajlanak az események, ahol a mozgási energiát próbáljuk használni – mondta. Manapság az interneten a legkülönfélébb küzdősportokkal ismerkedhet meg az ember, azonban ez 30 évvel ezelőtt korántsem volt így. – Amikor annak idején a Dienesbe kerültem középiskolába, akkor valaki ott elkezdte, de még nagyon gyerekcipőben járt Magyarországon az aikido. Aztán két évvel később elkeveredtünk egy edzőtáborba, és ott kinyílt számunkra a világ. Később a férjemmel és néhány társunkkal alakítottuk meg a klubot 1992-ben – árulta el az aikidóval való megismerkedését az Asahi Aikido Klub elnöke. 

A fiatal házaspár első öt éve azzal telt, hogy annyi edzőtáborba mentek, amennyibe csak tudtak, ezeknek köszönhetően megismerkedtek a japán és az európai aikido jellegzetességeivel is. – Volt olyan időszakunk, amikor negyvenen is jártak hozzánk, egy nagyon lelkes társaság gyűlt össze. Sajnos 2018-ban meghalt a férjem, azonban utána is folytatni tudtuk a tevékenységet, és mai napig is csináljuk – mondta. 

 

Harmóniában a partnerrel 

 

Az aikidóban nincsenek versenyek és küzdelem, a cél a tanulás és a folyamatos fejlődés. – Egy másfél órás tréning elég intenzív, hiszen megállás nélkül mozgunk. Fontos, hogy harmóniába kerüljünk a partnerünkkel, és nagy élmény látni, ahogy egyre több fogást, technikát tanulnak meg a többiek. Mind a két alapvető szerep – a támadó és a védekező – is igen fejlett mozgáskultúrát igényel, ezért tényleg nagyon szépen fejlődnek azok, akik ezt komolyan veszik. Az a legjobb, hogy ez a folyamat nem áll meg, mert az is halad szépen előre, aki 25 éve jár, de az is, aki csak 3 hónapja – emelte ki Oláhné Szabó Márta. 

 

A klub elnöke elmondta, hogy a koronavírus-helyzet az ő létszámukra is rányomta a bélyegét, azonban az elmúlt időszakban ismét egyre több érdeklődő érkezik hozzájuk. 

 

Bakos Attila 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában