Összefogás

2024.06.18. 11:03

A Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat nemzetközi projektje emberek millióinak segíthet

Az OpenRegioCulture projekt célja, hogy könnyebb hozzáférést adjon a kultúrához a különleges szükségletekkel rendelkező embereknek.

Haon.hu

A nemzetközi projekt keretein belül 10 partner gyűlt össze 9 európai országból, hogy megvizsgálják Małopolska régió jó gyakorlatait a témában, hasznos ötleteket vigyenek haza, és értékes ajánlásokat tegyenek a házigazdáknak – olvasható a vármegyei önkormányzat közleményében.

A nemzetközi projekt első találkozója június 12-13-án volt a lengyelországi Krakkóban
A nemzetközi projekt első találkozója június 12-13-án volt a lengyelországi Krakkóban
Forrás: hbmo.hu

Nemzetközi projekt emberek millióiért

Az Európai Unióban mintegy 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal (tartós fizikai, szellemi, értelmi vagy érzékszervi károsodás). Ez azt jelenti, hogy az EU lakosságának csaknem hatoda rendelkezik valamilyen – az enyhétől a súlyosig terjedő – fogyatékossággal.

Számukra nehezebb lehet egy múzeumlátogatás, egy színházi előadás megtekintése vagy bármilyen kulturális élmény megtapasztalása; a kultúrához való hozzáférésük valahogyan akadályozott. 

Az Interreg Europe program társfinanszírozásával megvalósuló OpenRegioCulture projekt erre a programra szeretne megoldást találni. A találkozó célja az volt, hogy a partnerek fejlesszék különböző szakpolitikai eszközeiket a kulturális és természeti erőforrásokhoz való hozzáférés terén a speciális igényű emberek számára. 

Hajdú-Bihart Tuska-Mátrai Melinda, a Nemzetközi Csoport vezetője képviselte
Hajdú-Bihart Tuska-Mátrai Melinda, a Nemzetközi Csoport vezetője képviselte
Forrás: hbmo.hu

A projekt a jó gyakorlatok további kidolgozásával, a különböző regionális szakértők feltérképezésével és következő, év végi magyarországi tanulmányút előkészítésével folytatódik. Małopolska régió és a Krakkói Małopolska Kulturális Intézet (PL), Máramaros Megyei Tanács (RO), Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata (HU), Közép-Görögörszág Régió (GR), Korzikai Közösség (FR), Dél-Limburgi Turisztikai Hivatal (NL), Riga Tervezési Régió (LV), KulturRegion FrankfurtRheinMain Rt. (DE) és KMOP – Szakpolitikai Központ Nonprofit Egyesület (BE) az elkövetkező 4 évben tapasztalatokat és gyakorlati megoldásokat cserélnek majd a kultúra hozzáférhetőségének területén. 

Különböző ajánlásokat, jó gyakorlatokat és iránymutatásokat dolgoznak ki, hogy változásokat érjenek el a regionális politikákban, amelyekből kiindulva a közintézmények az akadálymentesítés minden formáját sikeresen megvalósíthassák – olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában