Kitermelés

2024.06.18. 10:14

Elindult a termelés a berettyóújfalui gázmezőn

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei város térségében. A gázmezőkön fúrt kutakból már van, ami üzemel.

Haon.hu

Mint arról ez v februárjában beszámoltunk, az MVM Csoport tavaly decemberben új földgázkutatási és -termelési beruházást indított Berettyóújfalu térségében, akkorra a gázmezőn három kutat már itt is lefúrtak. Kedden az Energiaügyi Minisztérium már arról tájékoztatott, a tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, június 17-én üzembe helyezték az első kutat. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát.

gázmező, húz, földgáz, mvm, energiaügyi minisztérium
Az országban több helyen létesít gázmezőkön új kutakat az MVM
Fotó: DKP Visual Kft. / Forrás: Energiaügyi Minisztérium / Facebook 

A tegnapi napon termelésbe állított első Berettyó kút a Konyár Ny-7, mélysége 2625 méter. A lelőhelyen további három lefúrt kút kiképzése és tesztelése, egy újabb lemélyítése várható még idén – közölte a szaktárca.

A gázmezőkön létesített kutak fontos szerepet töltenek be a sikeres zöld átállásban 

A nemzeti energiavállalat másik nagy hazai projektjében tavaly február óta zajlik a kitermelés. A békési Sarkad városnál található Nyékpuszta mezőn eddig négy kutat fúrtak, azokból mostanáig 73 millió köbméter földgázt és 96 ezer köbméter nyersolajat (kondenzátumot) hoztak felszínre. A két lelőhelyen a már meglévőkkel együtt összesen akár tíz kút is létesülhet 2024 végéig.

A hazai gázfelhasználás az energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről nagymértékben, 8 milliárd köbméter közelébe csökkent. A földgázfogyasztást tovább mérsékelheti például az energiahatékonyság otthonfelújítási programban is támogatott javítása vagy a földhő hasznosításának fokozása. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként ugyanakkor tartósan fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban.

Az Energaiügyi Minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy az MVM Csoport nemcsak belföldön tesz a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáért, hanem nemzetközi szinten is bővíti tevékenységét a földgázkitermelésben. A cég nemrégiben kötött megállapodást egy 5 százalékos részesedés megvásárlásáról a világ egyik legnagyobb mélytengeri gázmezőjében, az Azerbajdzsán területén lévő Shah Denizben.

Tavaly Hajdú-Biharban Álmosd és Komádi térségén is volt kútfúrás, ott a MOL dolgozott: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában