Salakmotor

2021.10.15. 10:01

Szezonfinálé Manchesterben

A világ legjobb salakos nemzetei csatáznak a hétvégi kétnapos megmérettetésen.

Fotó: speedwaygp.com

Szép fokozatosan minden viadalt ki lehet pipálni a salakmotoros versenynaptárban, így nyugodtan nevezhetjük a 2021-es idény záróakkordjának a hétvégén megrendezendő Speedway of Nations (SON) salakcsatát. A páros szisztémájú lebonyolítású rendszer kétnapos döntőjének az angliai Manchester ad otthont szombaton és vasárnap 17 órától. A versenyen hét nemzet – a britek, a lengyelek, az ausztrálok, a lettek, a franciák, a svédek és a dánok – háromfős alakulata küzd a végső győzelemért.

Daugavpilsi dulakodás

A Nemzeti Salakmotor Stadionban megrendezendő döntőnek alanyi jogon résztvevője a házigazda Nagy-Britannia alakulata, amely selejtező nélkül készülhetett a fináléra. A másik hat gárdának a lettországi Daugavpilsben kellett kivívnia az angliai szereplés lehetőségét. Az első elődöntőben – a borzasztó minőségű ovál pályán – lényegében papírforma eredmény született, hiszen a toronymagas favorit Lengyelország magabiztosan húzta be a győzelmet Svédország és Dánia előtt. Nyugodt szívvel kijelenthető, a derbi legkellemesebb meglepetését a Debrecen Nagydíjon is motorozó Luke Becker által vezetett Egyesült Államok alakulata okozta, akik végig ott kellemetlenkedtek a skandinávok nyakán, ám végül a rutin a dánok mellett szólt. A rossz talajú pálya mellett a csehek okozták a legkellemetlenebb szenzációt, a korábban szebb napokat is látott ország SON-os triója az utolsó, hetedik helyen zárt, Szlovénia és Finnország is megelőzte őket.

A másik ágon az keltett volna meglepetést, ha a háromszoros SON-győztes és egyben címvédő oroszok dobogón végeznek, ugyanis a legjobbak – a szövetségükkel szembeni elégedetlenségüknek hangot adva – visszaléptek az indulástól. Így Artyom és Grigorij Laguta, illetve Emil Szajfutgyinov nélkül, a Vlagyimir Borodulin, Szergej Logacsev, Mark Karion trojkával szálltak harcba az oroszok – kevés sikerrel. A győzelmet az ausztrálok szerezték meg, másodikként a házigazda lettek, míg harmadikként a történetük során először fináléba jutó franciák örülhettek a kvalifikációnak. A dobogósok mögött a németek, az oroszok, az olaszok és az ukránok végeztek.

Véget ér a rossz sorozat?

A hétvégi dupla fordulónak, azaz a világbajnoki címnek a legnagyobb esélyese a lengyel válogatott, melynek menedzsere, Rafal Dobrucki változtatott a Daugavpilsben diadalmaskodó csapaton. Bartosz Zmarzlik helye biztos volt a gárdában, ám a remek idényt produkáló ifjú Dominik Kubera helyét a rutinos Maciej Janowski vette át. A két Grand Prix-s mellett a friss junior világbajnok, Jakub Miskowiak képviseli a polákokat. Érdekesség, hogy a 2018 óta megrendezendő SON-t, ami a válogatottak világbajnoki csapatversenyének számít, a legmagasabban jegyzet salakos nemzet, azaz a lengyel alakulat még soha nem nyerte meg.

Jason Doyle nem titkoltan szeretne aranyérmet szerezni Ausztráliának | Fotó: speedwaygp.com

A polákok legnagyobb riválisai a britek és az ausztrálok lehetnek. A háromoroszlánosok Grand Prix-s duót küldenek harcba, aminek sokan nem örülnek. Természetesen nem a háromszoros világbajnok Tai Woffinden szereplését kérdőjelezik meg, hanem Robert Lambertét. A 2020-as Európa-bajnok nem hagyott mély nyomokat a szurkolókban a GP-s idényét követően, ellenben Daniel Bewley nagyon elkapta a fonalat a ligákban a szezon végére. Ráadásul Bewley a brit ligában a manchesteri Belle Vue Aces csapatában húzza a gázt, s ő tartja a pályacsúcsot a Nemzeti Salakmotor Stadionban. Ám úgy tűnik, mindez kevésnek bizonyult a csapatmenedzserek, Simon Stead és Oliver Allen számára. De így is lesz „Ász” a briteknél, hiszen a junior versenyzőjük a debreceni páros Európa-bajnokságon is motorra ülő Tom Brennan lesz. A másik nem is annyira titkos esélyes a „Kenguruk” csapata, nevezetesen Jason Doyle, Max Fricke és Keynan Rew. Egyértelmű, hogy a két Grand Prix-menő remeklésében bízhatnak az auszik, s mivel a szabály értelmében a junioroknak legalább egy futamban kell starthoz állniuk, egy jó taktikával messzire juthatnak Doyle-ék. A viadal fekete lova Dánia válogatottja lesz, mert amennyiben a Madsen, Michelsen, Hansen hármas jó napot fog ki, bármire képes lehet. A korábban sok szép sikert megélt svédek az esélytelenek nyugalmával utazhatnak a szigetországba, hiszen a nevezett egységük igencsak gyengécskének számít a nagy elődökhöz képest. A háromkoronások az elmúlt héten elvesztették legjobbjukat, miután Fredrik Lindgren bejelentette, egészségügyi okok miatt véget vetett az idei szezonnak. (Lindgren elárulta, tavaly óta poszt-COVID tünetekkkel és tüdőproblémákkal küzdött, ráadásul a vojensi horrorisztikus bukása után a korábbi kézsérülése is kiújult, ezért fejezte be idő előtt az idényt.) A SON-döntőben debütáló franciák és a lettek számára jutalomjátéknak minősül a manchesteri hétvége, a kérdés csak az, hogy az „örömmotorozás” közben vesznek-e el értékes pontokat a favoritoktól.

BN

A SON mezőnye

Nagy-Britannia: Tai Woffinden, Robert Lambert, Tom Brennan (U21)

Lengyelország: Bartosz Zmarzlik, Maciej Janowski, Jakub Miskowiak (U21)

Svédország: Pontus Aspgren, Jacob Thorssell, Philip Hellstrom-Bangs (U21)

Dánia: Leon Madsen, Mikkel Michelsen, Mads Hansen (U21)

Ausztrália: Jason Doyle, Max Fricke, Keynan Rew (U21)

Lettország: Andzejs Lebedevs, Olegs Mihailovs, Francis Gusts (U21)

Franciaország: David Bellego, Dimitri Berge, Steven Goret (U21)

Borítókép: Bartosz Zmarzlik (elöl) keresi a társat, akivel világbajnok lehet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában