FOCI-EB 2020

2021.06.28. 14:44

Újabb két nyolcaddöntő vár ránk hétfőn

Top válogatottak csapnak össze papíron esélytelenebbekkel, de ezen az Eb-n semmi sem biztos.

Fotó: illusztrácó / Shutterstock

A csoportkör utáni lélegzetvételnyi szünetet követően tovább robog az Európa-bajnokság, a mögöttünk álló hétvégén négy válogatott már kvalifikálta is magát a negyeddöntőkbe. Szombaton a Dánok 4–0-al átgázoltak Wales-en, az olaszok pedig nagy nehezen, hosszabbításban győzték le 2–1-re Ausztriát. Vasárnap hatalmas meglepetésre a csehek 2–0-ra legyőzték a hollandokat a Puskás Arénában, este Belgium pedig 1–0-s győzelemmel búcsúztatta a címvédő portugálokat. Hétfőn további két nemzeti csapatnak van lehetősége a továbbjutásra, hatra bővítve ezzel a negyeddöntőbe jutott együttesek mezőnyét.

Feljövőben a spanyolok

Először a Horvátország–Spanyolország összecsapás vár ránk hétfőn 18 órától. Bár a Real Madrid-játékos nélküli spanyol nemzeti együttes veretlenül ment tovább a C-csoportból, arra azért kevesen számítottak, hogy a Svédország-Lengyelország-Szlovákia trióból egyedül csak az északi szomszédjainkat tudják legyűrni a harmadik fordulóban. Az első két találkozón főleg a helyzetkihasználással gyűlt meg a baja Luis Enrique együttesének, amiért főleg Alvaro Morata nem kevés kritikát kapott a szurkolóktól. Ezeket a hangokat hallgattatták el egy kicsit a szlovákok elleni 5–0-s győzelemmel, bár pont Morata nem talált be, ráadásul még egy büntetőt is kihagyott.

Az előző vb-n szenzációsan szereplő, és ezüstérmet szerző horvátok a tőlük minimálisan elvárható 4 pontot hozták a D-csoportból. Az angoloktól kikaptak, a csehekkel ikszeltek, a skótokat viszont megverték, és így a második helyet csípték meg a kvartettben. Horvátország játékát továbbra is leginkább a Modric-Perisic duó határozza meg, ezt bizonyítja, hogy tevékenyen részt vettek csapatuk mind a négy eddigi találatában a torna során. A koppenhágai találkozónak talán a La Furia Roja számít esélyesének, de déli szomszédaink már többször bizonyították nagy világeseményeken, hogy bármeddig képesek eljutni.

Van esélye Svájcnak?

Dániából Romániába repülünk gyorsan, hiszen hétfőn este 21 órától Svájc próbálja majd megállítani a regnáló világbajnokot a bukaresti Nemzeti Arénában. A franciák első helyen léptek tovább az F-csoportból, viszont a három találkozójukból csak egyet, a németek ellenit tudták megnyerni, Portugália és Magyarország ellen döntetlent értek el. A végső győzelemre talán legesélyesebbnek tartott Mbappéék az egyértelmű favoritjai ennek a párharcnak is, viszont eddig még nem nyűgözték le a nagyközönséget a játékukkal. Pont a mieink mutatták meg a budapesti 1–1-es találkozón, hogy mivel lehet még Deschamps fiait is sarokba szorítani. A kékekre viszont jellemző, hogy a téttel párhuzamosan a koncentrációjuk és a teljesítményük is növekszik, illetve akkorra időzítik a legjobb formájukat, amikor arra igazán szükség van.

Svájc erejét nehéz felmérni az eddigi három meccs alapján. Az A-csoportban az olaszoktól simán kikaptak, a – vártnál jóval gyengébben szereplő – törököket magabiztosan verték, viszont – a szombaton Dániától alapos verést kapó – Wales ellen csak egy döntetlenre futotta. Ahogy az a nemzetközi tornákon lenni szokott – a klubcsapataiban halványabban teljesítő Shaqiri viszi a vállán a gárdát, ezúttal is már két gólnál és egy gólpassznál tart az apró termetű támadó. A svájciak eddig mind a három találkozójukon többet birtokolták a labdát ellenfeleiknél, azonban ezúttal ez valószínűleg nem így lesz. Kérdés, hogy Vladimir Petković szövetségi kapitány mivel fog előállni a jóval nagyobb játékerőt képviselő franciák ellen.

Mint ahogy eddig is, az Európa-bajnokság minden találkozóját élőben közvetíti az M4 Sport csatorna.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában