Interjú Becsky Istvánnal

2021.05.27. 11:30

Történelmi torna a Nagytemplom előtt

Debrecen ad otthont a 3x3-as kosárlabda egyik olimpiai selejtezőjének a jövő hét végén, ami azért különleges esemény, mert a városban ezt megelőzően még semmilyen sportágban nem rendeztek olimpiai kvalifikációs versenyt.

20200905 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A debreceni 3x3-as kosárlabda programsorozat utolsó állomása, a World Tour Europe torna döntő mérkőzése és az azt követő díjátadók Šakiai /Sakiai - Liman mérkőzés képen: Mihailo Vasic, Aurelijus Pukelis

Fotó: Napló-archív

A selejtező eredetileg tavaly lett volna Budapesten, a Hősök terén, viszont közbeszólt a koronavírus-járvány, és a mostanra eltolt időpontban már nem tudta vállalni a rendezést a főváros, így esett a választás a debreceni Nagytemplom előtti, ikonikussá vált helyszínre. A rendezvényről és a 3x3-as kosárlabda debreceni hagyományairól a Hajdú-bihari Napló Becsky Istvánt, a szervezőbizottság elnökét kérdezte. A szakember többek között azt is elárulta, hogy körülbelül 10 másodpercig gondolkodtak a felkérésen, hogy megyénk székhelyén szervezzék meg az olimpiai selejtezőt.

Milyen közös múltja van Debrecennek és a 3x3-as kosárlabdának?

Ez a kapcsolat 2014 decemberében indult, amikor eredetileg 2015-re egy „klasszikus” 5x5-ös utánpótlás Európa-bajnokság megszervezésére kértek fel bennünket, csak a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) megváltoztatta a döntését, és végül nem mi lettünk a befutók. Emiatt csalódottak voltunk, cserébe viszont a FIBA-tól kaptunk egy telefont, hogy lenne-e kedvünk egy új sportágat kipróbálni, ez volt a 3x3-as kosár.

Mennyire volt akkor ismerős ez a szakág?

Őszintén, eléggé váratlanul ért minket ez a felkérés, de úgy voltunk vele, hogy miért ne? Meglehetősen idegen volt ez a terep, mert az utcai kosárlabdának korábban a streetballverzióját ismertük, ami kapcsán szerveztünk már előtte több eseményt is, de az mégsem olyan volumenű dolog volt.

Hogy választották ki a helyszínt?

Nem nagyon tudtuk, hogy hol legyen, aztán csak jött egy ötlet, hogy esetleg szervezhetnénk a Nagytemplom elé. Miután megépítettük a lelátót és akkor még három pályát, aztán ott álltunk néhány nappal a kezdés előtt a kész helyszínen, akkor az volt a nagy kérdés, hogy honnan lesz itt néző. Nem igazán volt akkor már arra keretünk, hogy meghirdessük az eseményt a városban, de a legnagyobb meglepetésünkre a legelső meccstől kezdve telt házzal zajlottak az események.

Becsky István | Fotó: Napló-archív

A továbbiakban is ilyen nagy sikere volt a 3x3-as tornáknak?

Igen, azóta is rendkívül nagy népszerűségnek örvend a 3x3 Debrecenben, mivel egy kifejezetten látványos, izgalmas sportágról van szó. Büszkén elmondhatjuk, hogy városunk is nagyon sokat tett ahhoz, hogy ilyen népszerű lett ez a szakág. Amikor 2017-ben Franciaországban bejelentették, hogy olimpiai sportág lesz a 3x3-as kosárlabda, akkor külön kiemelték, hogy Debrecennek ebben milyen nagy szerepe volt. Szinte a nulláról indulva 7-8 év alatt eljutott ez a sport odáig, hogy beválogatták az olimpia versenyszámai közé.

Milyen tornák voltak a városban az elmúlt években?

Szerveztünk már felnőtt Európa-bajnokságot, emellett pedig minden évben rendezünk valamilyen világeseményt, többnyire utánpótlástornákat, de a World Tour Mastersnek is mindig van itt egy állomása. Ez azért is fontos, mert olyan helyekkel emlegetik egy napon Debrecent, mint Los Angeles, Montreal vagy Lausanne, tehát csupa olyan nagyváros, ami otthont ad egy-egy ilyen World Tour-állomásnak, ezek mellé csatlakoztunk mi is. Erre nagyon büszkék vagyunk, ehhez persze az is kell, hogy magyar sikerek is folyamatosan születnek a sportágban, nagyon jó érzés azt kimondani, hogy a női és a férfiválogatottnak is valós esélye van kijutni a tokiói olimpiára.

Hogy alakult a tavalyi, igencsak kusza év?

Debrecen három versenyt szervezett tíz nap alatt, amivel segítettük a World Tour-szezon megmentésén, szerintem ez is hozzájárult ahhoz, hogy most olimpiai selejtezőt szervezhetünk. Ebben a koronavírusos időszakban a többi város nem igazán mert bevállalni egy ilyen nagyszabású eseményt. Persze azt is be kell vallani őszintén, hogy szerencsénk volt az időponttal, mert akkor nálunk némileg enyhült a helyzet, és így szigorúan betartva a magyar kormány által hozott jogszabályokat, meg tudtuk rendezni az eseménysorozatot. Nagyon vigyáztunk a játékosokra, folyamatosan ellenőriztük a szállásukat is. Azt gondolom, hogy közös sikerként könyvelhetjük el azt, hogy mindenki negatív teszttel távozott Debrecenből, tehát a torna alatt senki nem fertőződött meg.

De nemcsak a helyszínen, hanem az online térben is nagy sikere volt a versenynek…

Így van, az ötnapos rendezvényünket az interneten összesen több mint 10 millióan látták. Nagyon bízunk benne, hogy a napi online nézettségünk idén sem marad el a korábbiaktól, hiszen eddig az a tendencia, hogy évről évre növekszik.

Eredetileg Budapesten lett volna tavaly az olimpiai selejtező, hogy került végül a cívisvárosba?

Amikor kiderült, hogy a fővárosba érkezik a torna, akkor egyből megkérdezték tőlünk, hogy vállalnánk-e a szervezést, természetesen igent mondtunk rá. Aztán az olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság is csúszott egy évet, a 3x3-as selejtező eredeti helyszíne pedig a Hősök tere lett volna. Ott viszont a foci Eb-hez kapcsolódóan lesznek majd programok, tehát már zajlani fognak az előkészületek, ezért Budapest nem tudja fogadni a selejtezőt. A FIBA mindenképpen szerette volna, hogy egy ikonikus helyen legyen a torna, így viszont adta magát, hogy akkor a debreceni Nagytemplom előtti tér lehetne a megoldás.

„Körülbelül 10 másodpercet gondolkodtunk azon, hogy a felkérést elfogadjuk-e, de nem is tehettünk mást, természetesen vállaltuk.”

Hány csapatot és sportolót várunk majd Debrecenbe?

Nagyjából 140 kosárlabdázó érkezik majd, de rajtuk kívül jönnek még az edzők és a csapatokhoz tartozó személyzet, a női és férfi mezőnyben is 6-6 gárdát látunk vendégül. Az olimpiára való kijutás úgy zajlik, hogy nemenként a világranglista első 4-4 helyezett válogatottja automatikusan ott lesz. Ezen a héten Grazban rendeznek egy kvalifikációs tornát, ahonnan még 3-3 együttes vívhatja ki az indulás jogát, Debrecenben pedig további 1-1 kvóta szerezhető. Így alakul ki a 8 csapatos mezőny mind a nőknél és férfiaknál. Azért nem tudjuk egyelőre pontosan, hogy mely együttesek jönnek majd városunkba, mert az függ a grazi eredményektől is. A férfiaknál a magyar válogatott biztosan itt lesz, a lányok viszont már Ausztriában kivívhatják a kijutást, és akkor csak vendégekként érkeznek hozzánk, ha esetleg Grazban nem jön össze, akkor pedig együtt szoríthatunk a sikerükért Debrecenben.

Milyen feltételekkel várják idén a szurkolókat a Nagytemplom előtt?

Természetesen a már korábban említett online számok mellett a helyszínen is mindent megteszünk azért, hogy emelkedhessen a kilátogatók száma, némi lelátóbővítéssel arra számítunk, hogy 8-10 ezer nézőt ki tudunk majd csalogatni a hétvége alatt. A rendezvényre a hagyományoknak megfelelően ingyenes lesz a belépés, ám az esemény ideje alatt a Magyarországon érvényben lévő sporteseményekre vonatkozó korlátozásokat szigorúan be fogjuk tartani annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan szórakozhasson és szurkolhasson.

Az olimpiai selejtezők után számíthatunk a szokásos augusztus végi 3x3-as versenyekre is?

Igen, a nyár végén U18-as világbajnokságot és a World Tour Masters egyik állomását tervezzük a Nagytemplom elé, ahogy már megszokhattuk. Viszont addig még augusztus 7. és 15. között lesz egy 5x5-ös női U19-es világbajnokság is, aminek a Hódos Imre Sportcsarnok és az Oláh Gábor utcai sportcsarnok ad majd otthont. Ez is egy kuriózum abból a szempontból, hogy Magyarország még soha nem rendezett utánpótlás kosárlabda-világbajnokságot. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetséget viszont annyira sikerült lenyűgöznünk, hogy egymás után három évben is lesz Debrecenben ilyen esemény. Idén a már említett U19-es női vb, jövőre U17-es női vb, aztán pedig 2023-ban U18-as férfi-vb lesz nálunk.

Bakos Attila

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/eddigi-legsikeresebb-szezonjat-zarta-a-debreceni-egyetem-kosarcsapata-5292025/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában