Ráncfelvarrás, modernizálás

2021.02.11. 18:15

Megkezdődött a Főnix Csarnok korszerűsítése

Papp László: jól állja a sarat, de megérett a felújításra a 2002-ben épült létesítmény.

MOP

Fotó: Molnár Péter

Megkezdődött a debreceni Főnix Csarnok átfogó felújítása, a tervek szerint a munkálatokkal októberben végez majd a kivitelező. A beruházás részleteiről a helyszínen csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Bíró Szabolcs, az Eurohandball 2022 szervezőbizottságának vezetője, Kiss Sándor önkormányzati képviselő, valamint Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője.

Fotó: Molnár Péter

Papp László először úgy fogalmazott: Debrecen jelenleg olyan korszakát éli, amikor minden létesítménye, amely igényli, megújul.

„A Debrecen 2030 Programot tavaly hirdettük meg, 2021 Debrecenben a beruházások szempontjából kiemelkedő év lesz.”

Papp László polgármester a csaknem két évtizedes létesítmény korszerűsítéséről beszélt | Fotó: Molnár Péter

A polgármester kiemelte: Debrecen az ország második legnagyobb városaként sok nemzetközi sporteseménynek ad helyszínt, amit az átlagon felüli infrastruktúra tesz lehetővé. – Ilyen felszereltséggel rendelkezik a Főnix Csarnok, mely sok kedves emléket nyújtott nekünk eddig, és remélhetőleg teszi majd a jövőben is. A városvezető emlékeztetett: eddig több mint ötven hazai és nemzetközi nagy jelentőségű sporteseménynek, illetve kulturális programnak adott otthont az intézmény az elmúlt csaknem húsz évben. – A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra készülve a kormány és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával lehetőségünk nyílik arra, hogy kormányzati támogatásból felújítsuk az épületet – tudatta Papp László.

Fotó: Molnár Péter

Korszerűbb, takarékosabb lesz

Mint elhangzott, a csarnok külseje nem változik, belső tere viszont igen. Új burkolatot kapnak a közlekedőterek, a lelátók és a székek maradnak, mivel kifogástalan állapotban vannak. Gépészeti, légtechnikai és festési munkálatokat terveznek, energiatakarékos LED-világítást szerelnek fel, az első emeleti parapeten pedig audiovizuális eszközöket helyeznek majd el. Korszerűsödik a beléptetési és a biztonságtechnika, megújul a kamerarendszer, a szociális blokkok, valamint a sztáröltözők is a XXI. század kívánalmainak megfelelően korszerűsödnek.

Papp László hangsúlyozta: a létesítmény befogadóképessége nem változik, továbbra is az ország második legnagyobb multifunkcionális sportcsarnokaként működik tovább, hatezer ülőhellyel, illetve több mint nyolcezer férőhellyel. – Ezzel a fejlesztéssel Debrecen a nemzetközi sport területén további eseményekre tud majd eredményesen pályázni – tudatta végül a politikus.

Kósa Lajos elmondta, a jeges sporteseményeknek is kedvez a felújítás | Fotó: Molnár Péter

Kósa Lajos arra emlékeztetett: elérkezett a ráncfelvarrás ideje abban az épületben, ahol világbajnok lett Csollány Szilveszter és a magyar női ifjúsági kézilabda-válogatott, fellépett Bryan Adams, az Iron Maiden és nem utolsósorban a Tankcsapda, valamint sok más olyan rendezvény kapott otthont, ami a debrecenieket szolgálta, s ezzel az épület a város szimbólumává vált. A politikus kiemelte: a beruházás kedvez majd a jövőben megrendezendő jeges eseményeknek is, melyeket többek között a fény- és a légtechnikai fejlesztések tesznek majd lehetővé.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában