Darts

2021.01.02. 12:12

A régóta várt hétvége következik Londonban

Ismét nagyszerű heteken vannak túl a darts szerelmesei, de a java még csak most jön.

25 May 2018, Germany, Gelsenkirchen: Gary Anderson of Scotland in action during the German Darts Masters in the PDC World Series of Darts. Photo: Friso Gentsch/dpa

Fotó: AFP-archív

Végéhez érkezik ezen a hétvégén a PDC–dartsvilágbajnokság. Vasárnap este ugyanis már a döntőre kerül sor. De ne szaladjunk ennyire előre! Ahogy azt már megszokhattuk – sőt egyes szurkolók már el is várják a vb kapcsán –, ezúttal is számos izgalmas csatát, meglepetést és fordulatot tartalmazott a világ egyik legrangosabb darts eseménye. Ahogy szokták mondani a szépkorúak: „volt itt minden, mint a búcsúban”. Ennek megfelelően a péntek délutáni programmal szemben is nagy volt a szakma és a rajongók elvárása is. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal sem okoztak csalódást a „nyíldobálók”. Az első negyeddöntőt az a lengyel Krzysztof Ratajski vívta, aki 15. helyen rangsorolt a világranglistán, és kiemelt versenyzőket is kiejtett a kéthetes megmérettetés során, név szerint az ausztrál Simon Whitlockot, valamint a német Gabriel Clemenst. Ellenfele a hazánkban is közkedvelt Stephen Bunting volt. Bár az angol hátrébb jegyzett a lengyelnél, mégis nagyobb elánnal kezdett bele a dobálásba, melynek az lett az eredménye, hogy az öt nyert szettig tartó játék során már 4–1-es előnye is volt. Majd következett egy rövidnek nem mondható zárlat fejben a britnél, mégsem tudta ezt kihasználni Ratajski, így 5–3-mal Bunting küzdötte be magát az elődöntőbe.

Sima lett a vége

A másik ágon az első negyeddöntős mérkőzés simábbra sikeredett. A skót Gary Anderson, aki 13. a világranglistán, a vb–n mutatott legjobb játékával érvényesülni sem hagyta holland ellenfelét, Dirk van Duijvenbodet. A „tulipánosok” 28 éves versenyzője már csinált kisebb fajta csodát a világbajnokságon, hiszen kiejtette az akár végső győzelemre is esélyes Rob Crosst, ezúttal azonban mindössze egy szettet tudott megnyerni, azt is elég nehezen, így pedig 5–1-es sikerével az egyik közönségkedvenc került a legjobb négy közé. Az sem elhanyagolható tény, hogy a két továbbjutó 101 fölötti átlaggal rendelkezett a mérkőzések után, míg a kiesők a 100-as átlagot sem tudták igazán megközelíteni. Mindkét összecsapásnál döntőnek bizonyulhatott az is, hogy az első meccsen az angol, a másodikon a skót ritkán látható módon, remekül kiszállózott.

Az esti program zárásaképpen Dave Chisnall 107.34 pontos körátlaggal 5:0-ra megverte a világelső Michael van Gerwent, az első meccsen pedig Gerwyn Price döntő legben győzte le Daryl Gurneyt, így ő játszhat a fináléba kerülésért Stephen Buntinggal.

Palánki István

Borítókép: Gary Anderson parádés játékkal van a legjobb négyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában