Fókuszban az utánpótlás

2020.09.16. 20:23

Fontos a testmozgás, a minőségi sportra való nevelés

Több sportág akadémiája és sportiskolája is képviseltette magát a debreceni eseményen.

Fotó: Kiss Annamarie

Mindennapos Testnevelés – Sportiskolák – Nemzeti Akadémiák címmel rendeztek konferenciát a Nagyerdei Stadionban szerdán. Az eseményt a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete szervezte és a célja az volt, hogy segítse az utánpótlás nevelés különböző területein, különböző céllal dolgozó szakemberek közös gondolkodását, valamint bemutatni azt, hogy a sporttudományi felsőoktatás és kutatás hogyan tudja szolgálni a magyar fiatalok egészséges felnőtté válását, minőségi sportra nevelését.

Fotó: Kiss Annamarie

Szoros együttműködés

Fotó: Kiss Annamarie

– Jó gyakorlatként ezzel a rendezvénnyel megmutathatjuk, hogy Debrecenben hogyan tudnak együttműködni az egyébként egymással szorosan összetartozó egységek – utalt a városban működő akadémiákra és sportiskolákra Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója. Hozzátette, Debrecenben három kiemelt nemzeti akadémia működik. Ez nagy elismerés az itt folyó szakmai munkának és annak a menedzsmentnek, ami lehetővé tette, hogy ebben az új átstrukturált utánpótlás nevelési rendszerben Debrecen legyen az egyetlen vidéki város, ahol három akadémia működik. Balogh László köszöntőjében méltatta a város sporthoz kötődő múltját és jelenét.

„Kevesen tudják, de a rendszeres testedzés óra innen indul, 1841-ben egy egyetemi oktató kezdeményezte azt”

– osztotta meg ezt a kevéssé ismert tényt az igazgató. Elmondta, a konferenciával a cél az volt, hogy megmutassák hogyan tud együttműködni az egyetem a sportiskolákkal, az akadémiákkal. – Olyan hallgatókat szeretnénk képezni, akik a piacon versenyképesek lesznek és versenyelőnyt tudnak már a képzés alatt szerezni azzal, hogy kiemelt nemzeti akadémiákon, sportiskolákban dolgoznak akár edzőként, sportszervezőként – hangsúlyozta.

Egyetemi támogatás

Fotó: Kiss Annamarie

– Azt gondolom, a testnevelés mint immunrendszer erősítő és mint általános állapoterősítő különösen fontos – jelentette ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Hozzáfűzte, az is lényeges, hogy beszéljünk a mindennapos testnevelésről, az akadémiákról és a sportiskolákról egyaránt.

– Az akadémiák fontos szerepet játszanak Debrecenben, a háromból kettő esetében az egyetem tulajdonosként is ott van a háttérben, a kézilabda akadémiát pedig szerződő partnerként segítjük – emelte ki a kancellár. Az egyetem éppen ezért szervez a szerdaihoz hasonló eseményeket, hogy ott meg lehessen vitatni a felmerült kérdéseket és szakmai álláspontokat.

A konferencián kiosztották a Debreceni Egyetem Kiváló Sportoló Díját, amelyet ebben az évben 26 sportoló kapott meg.

GCs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában