áthúzott számítások

2020.06.02. 18:21

Varga Tibi nyeregben: újra versenykörülmények között húzta a gázt az ifjú motoros

Bár még nem az idei évre tervezett géppel versenyzett, de így is jót motorozott a Pannónia-Ringen.

Fotó: Kőházy Tamás

Ideális esetben már a Northern Talent Cup (NTC) hétvégi, negyedik fordulójára készülne Varga „Szikla44” Tibi, de a koronavírus-járvány itt is közbeszólt. A járvány kitörése miatt azonban ennek a szériának is csúszik az elindulása, ám a korlátozások enyhítése után újra van remény arra, hogy még az ősz előtt motorra pattanjanak a fiatalok.

Lezárt határok

Varga Tibi karrierjét a kezdetektől segítő édesapja, Varga Tibor így számolt be a Hajdú-bihari Naplónak az elmúlt időszakról: – Ki volt írva egy németországi teszt, ahol átvehettük volna a motort, de a lezárt határok miatt ez elmaradt. Az volt az eredeti elképzelés, hogy az esemény előtt sorsolják ki a gépeket a versenyzők között, amelyeket aztán hazavitt volna mindenki, hogy otthon gyakoroljon, ehhez képest mi még egy métert sem tudtunk menni vele, pedig minden pénzügyi elvárást teljesítettünk. Felvetődött egy online sorsolás lehetősége is, de olyan országokból is vannak résztvevők, ahová vagy nem tudnák eljuttatni a gépeket, vagy csak óriási költségek árán. A tervek szerint az augusztusi Brnó­ban megrendezett MotoGP-futam betétprogramjában helyet kap az NTC, remélhetőleg onnan már el tudjuk hozni a motort, mert gyűjteni kell a kilométereket – mondta el Varga Tibor.

Felmérte, hol tart

Bár nincs itt a gép, de edzeni másikkal is lehet, így két hete a korlátozások enyhítésével a Pannónia-Ringre ment a csapat, ahol teszt mellett egy háziversenyt is rendeztek. Tibi egy 250 cm3-es, 35 lóerős PreMoto 4-es géppel indult, ami a leggyengébbek közé tartozott a mezőnyben. Akadt olyan vas, amely egy kétperces pályán normál esetben 6-7 másodperccel gyorsabb, de a debreceni kislegény ezt a különbséget két másodpercre redukálta.

– Én már a tesztelhetőségnek is örültem, de amikor meghallottam, hogy versenyt is rendeznek, nagyon izgatott lettem, hiszen rég nem volt már erre lehetőségem – elevenítette fel Varga Tibi. – A harmadik helyre kvalifikáltam a futamra, és hiába jöttem el jól a zöld jelzésre, többen is elmentek mellettem. Elég nagy volt a szél, amely az én motoromat a relatíve gyengesége miatt különösen hátráltatta, a nagyobb gépek könnyebben megbirkóztak ezzel. Végül második lettem, ami nagyon boldoggá tett engem és a csapatot is.

„De a legfontosabb az volt, hogy ismét versenykörülmények között mehettem, illetve megnézhettük, hol tartok a többiekhez képest.”

Bízom benne, hogy végre elkezdődik az NTC, és megkapom az új motort, mert már nagyon mennék vele. Addig is folytatom a tanulást és az edzéseket, Lókodi Attilához járok muaythaira, emellett futok, illetve motorozok, hogy minél felkészültebb legyek – nyilatkozta Tibi.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában