múlt, jelen, jövő

2020.06.12. 11:42

A pályamotorozáson van a hangsúly Győrfi Alennél

A legfontosabb számára, hogy otthonosan érezze magát egy motor nyergében.

Fotó: Erdélyi Károly-archív

  • Győrfi Alen Európa-bajnok versenyző hatéves korában kezdett el motorozni. Elmondása szerint sokáig az ösztönei hajtották, gyakorlatilag minden kétkerekűbe azonnal beleszeretett.
  • Az eredetileg Szabadkáról származó motoros az édesapja nyomdokaiba lépve vágott bele a versenyzésbe, ikonikus bajnokságokban és klasszikus pályákon szerepelve.
  • Mára sikeres versenyzővé vált, s mint megtudtuk, utcai motorbiciklit nem használ, azonban a versenypályán is az otthonosság vezérli gépei kiválasztásában. Aktív pályafutása mellett az utánpótlásra is jut ideje, edzőként a tehetséges balmazújvárosi fiatalnak, Varga Tibornak igyekszik átadni tudását.
  • Győrfi Alen gyorsasági motoros Európa-bajnok remek éveket tudhat maga mögött. A tapasztalt versenyző tavaly a Supersport-világbajnokságon is kipróbálhatta magát. A szabadkai születésű motoros a kezdetekről, kedvenc motorjairól és a balmazújvárosi szupertehetség mentorálásáról is beszélt a Naplónak.

    Versenyzőcsalád sarja

    Győrfi Alen egészen fiatalon csöppent bele a motorozás világába. – Szabadkai származású vagyok, de már gyermekkoromban átköltöztünk Magyarországra. Édesapám itt kezdett el versenyezni, és 125 köbcentis kategóriában ötszörös magyar bajnok volt. Rajta keresztül „fertőződtem meg” a sportággal, kijártam a futamokra, és már hatévesen egy Yamaha PV 50-essel róttam a köröket. Ösztönből mentem, minden érdekelt, ami kétkerekű és motor hajtja.

    „Tizenhárom voltam, amikor már látszott, hogy van tehetségem a versenyzéshez, akkortól kezdtem el komolyan tréningezni”

    – tette hozzá az Európa-bajnok versenyző. A rutinos pilótának sosem voltak álomgépei, elmondása szerint egyébként sem fogható semmi a versenypéldányokhoz. – Nincs utcai motorom. Nem is tudnék egyetlen stock szériás gépet sem hasonlítani a versenykategóriákhoz. A teljesítmény, a menettartás mind-mind egyedivé teszi a pályagépeket. A 125-ös motor, amivel bajnokságot nyertem, illetve a világbajnokságon használt Honda is nagy kedvencemmé vált. Figyelemmel kísérve például a Moto GP példányait, bármelyiket szívesen kipróbálnám, konkrét megszállottja azonban egyiknek sem vagyok. Felnőtt fejjel – megannyi versenygépet kipróbálva – sem tudnék megnevezni egy márkát, amelyik rajongással tölt el. A lényeg számomra inkább az, hogy otthon érezzem magamat a nyeregben, más nem számít. Ha ez a feltétel teljesül, onnantól élményszámba megy minden versenyem. Otthon nem is motorozok, mert egész egyszerűen nem érzem szükségét a közúton való motorozásnak – emelte ki Győrfi Alen.

    Győrfi Alen (jobbra) a versenyzői pályája mellett Varga Tibort (balra) is mentorálja | Fotó: Erdélyi Károly-archív

    Álmok és megvalósítás

    Az Európa-bajnok magyar versenyző a múltbéli élményeire és a jelenlegi elfoglaltságaira is kitért. – Hálás vagyok, hogy külföldön is megmutathattam a tudásomat. Kedvenc futamaim egyike is oda köthető. 2011-ben és 2012-ben sikerült Monzában versenyeznem, másodjára ráadásul nagyon jó eredményt elérve. A pálya karakterisztikája teljesen rabul ejtett. A hosszú egyenesek utáni gyors kanyarokat kifejezetten élveztem. Tervben van a jövőben jó pár külföldi esemény, de a koronavírus miatt nem lehet tudni, hogy hol és mikor tudunk majd versenyezni.

    „Itthon a Pannónia Ringen és a Hungaroringen már tesztelgetek, az enyhítések következtében pedig szerencsére megnyílt az út Szlovákia és Ausztria felé is.”

    Átadja tudása legjavát

    – A tréningezés mellett Varga Tibor balmazújvárosi versenyzőt edzem. Azt gondolom, hogy más sportokhoz hasonlóan a motorozásban is nagyon fontos az utánpótlásképzés, ezért is szeretném átadni Tibinek a tudásom legjavát. Fiatal kora ellenére már hatalmas tehetség, de nehéz lenne előre megmondani, hogy milyen karriert futhat be – hangsúlyozta Győrfi Alen.

    Péter Szabolcs

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában