fotókkal

2019.11.11. 15:43

Sport- és toborzónapot tartanak középiskolásoknak Debrecenben

Nemcsak fizikai, hanem elméleti felkészültségükről is tanúbizonyságot kellett adniuk a fiataloknak.

Fotó: Kiss Annamarie

Kétnapos sport és toborzónapot tart középiskolásoknak a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület (DHSE) a város és a Honvédelmi Sportszövetség összefogásával. Az 5. Bocskai István Lövészdandár sporttelepén kialakított állomások összesen 28 akadályt tartalmaznak, ahol nem csak fizikai, hanem elméleti felkészültségükről is tanúbizonyságot kellett adniuk a fiataloknak. A szervezők által összeállított pálya feszített tempóban 20-25 perc alatt volt teljesíthető, az esetleges hibákért időbüntetést járt. A sportnapokkal a szervezők a rend- és honvédelmi szervek munkáját szeretnék közelebb hozni a diákokhoz.

– Az országban több ilyen versenyt tartottunk már nagy sikerrel – ismertette Hegedűs Gábor, a DHSE szakosztályvezetője. – Olyan komplex két napot szerveztünk a középiskolásoknak, ahol minden rend- és honvédelmi szerv be tud mutatkozni. A versenyszámokba be is építettük ezeknek a szerveknek a feladatait, nem titkoltan azzal a céllal is, hogy minél több diákot tereljünk ilyen életpályára. Hétfőn a 11-12., kedden a 9-10. osztályosok mérik össze a tudásukat három fős, vegyes csapatokban, tehát fiúk és lányok együtt, egymásért versenyeznek – mondta el a Hegedűs Gábor.

Válaszoltak a kérdésekre

A versenyt már befejezett fiataloknak lehetőségük nyílt többek között a mentők, a honvédség, rendőrség, valamint a katasztrófavédelem standjainál közelebbről megismerkedni az adott területen folyó tevékenységgel, és amennyiben kérdésük volt a gimnazistáknak, arra is készségesen válaszoltak az illetékesek. A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium csapata nemrég ért végig a pályán, így még friss élményekkel a hátuk mögött számoltak be a tapasztalataikról.

– Mindhárman sportolunk, így külön nem készültünk a feladatokra – árulta el Szőke Attila, a gimi 11.C-s tanulója. – Kifejezetten nehéz volt a pálya, de azt gondolom, jól teljesítettünk. A legérdekesebb feladat az airsoft volt, a legnehezebb pedig a falmászás, ott biztos mindenki meg fog szenvedni – mosolygott Attila.

Fontos a csapatmunka

Magát a versenyt Gyöngyösi Károly, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület elnöke álmodta meg. A főszervező elmondta, egy ilyen program amellett, hogy oktat, képez, hazaszeretetre és csapatmunkára neveli a versenyzőket.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a két nap alatt képviselteti magát az összes cívisvárosi és környéki gimnázium, de mellettük érkeztek csapatok a fővárosból, Borsodból, Szabolcsból, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is. A fizikumra építő hon- és rendvédelmi gyakorlatok mellé becsempésztünk olyan technikai számokat, amelyek népszerűek a mai fiatalok között. Három elméleti feladat is várt a gyerekekre: matematikai, puzzle, és sudoku. Ahhoz, hogy valamelyik csapat sikeres lehessen, a fizikum és az ész mellett fontos volt az együtt gondolkodás, a jó közösségi szellem a csapatmunka. Amennyiben Debrecenben is sikert arat a kezdeményezés, ezt a programot évente kétszer – március 15. és október 23. – rendeznénk meg – mondta el a főszervező.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában