Helyi kultúra

2024.05.23. 10:01

Nádudvaron zárt az „aSzakkör”, közel 50 közösség munkáit állították ki

Anno a pandémia ihlette az online alkotói tartalmak létrejöttét, a mely mára átültetődött a települések kulturális életébe. Nádudvaron nyílt kiállítás a munkákból.

Marján László

A nádudvari tárlat és a konferencia résztvevőinek egy része

Forrás: Marján László

Az „aSzakkör” program Hajdú-Bihar vármegyei, az Értékeink és közösségeink a szakköri programban címet viselő zárórendezvényére érkeztek szerdán, május 22-én a szakmai érdeklődők a művelődési házban. Angyal László, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóságának vezetője köszöntötte őket, majd a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szemszögéből Hubert Erzsébet elnök értékelte a program három évadát. Papp Anita nemezkészítő népi kézműves, az egyesület tagja mentor szemmel tette meg észrevételeit. A nádudvari jógyakorlatról Szücs-Varga Zsuzsanna, az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatója beszélt. A rendezvényt kísérő kiállítást Kolozsvári István, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke nyitotta meg Maczik Erika, Nádudvar város polgármesterének köszöntőjét követően. A szövetségi elnök szerint az alkotás mára egyszerre vált individuálissá és globálissá is az online tér következtében.

Nádudvar, aszakkör, kiállítás
Kolozsvári István arról beszélt Nádudvaron, az alkotás mára egyszerre vált individuálissá és globálissá 
Forrás: Marján László 

A pandémiának „köszönhető” a program létrejötte, amelyek kezdetben tematikus oktatófilmek készítést jelentette., A járvány után már hibrid módon működött tovább: helyi szakköri vezetőkkel. és a közösség egybebetartása, valamint újak generálása volt a cél. Fontos volt a mester mentorok szerepe is a folyamat sikerében – vallja.

Nádudvaron 48 közösség munkái láthatók 

Hajdú Bihar 77 szakköri közösségből 48 mutatkozott be ezen a tárlaton, amelynek Nádudvar ad otthont. ami nem véletlen, hiszen a 40 éves létesítmény, a Népművészeti hagyományok, az egy főre vetített minősített alkotók igen magas, száma településen mind predesztinálta erre. Rásó Barnabás, a helyi Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. d osztályos tanulója népmesei előadása színesítette a ceremóniát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában