haon.hu PODCAST

2024.03.23. 14:05

Újult erőt, tavaszias lendületet hoz Debrecennek a fesztivál

Régi időket idéző, ám megújuló programokkal érkezik a Debreceni Tavaszi Fesztivál. A Haon Korponai Tibor programigazgatóval beszélgetett.

Hajnal László

Korponai Tibor a Haon podcaststúdiójában

Forrás: Kiss Annamarie

Március második hetében jelentették be, hogy néhány év kihagyás után megújult formában visszatér a Debreceni Tavaszi Fesztivál. A rendezvénysorozatról a Haon podcaststúdiójában Korponai Tiborral beszélgettünk. A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. programigazgatója elmondta, az elmúlt évek nehéz időszaka után újult erővel, mondhatni tavaszias lendülettel tér vissza a fesztivál. Hozzátette, a korábbi évek arra voltak jók, hogy átgondolják a koncepciót, és merítsenek a régi idők Tavaszi Fesztiváljainak szerencsés vonásaiból, és mik azok, amik a közízlés változásával elhagyhatóak, leporolhatóak.

Egyeztetve a város kulturális vezetőivel és közszereplőivel meghatároztunk néhány fókuszpontot, amire innentől kezdve szeretnénk koncentrálni a Tavaszi Fesztiválon

 – fejtette ki. Mint mondta, az elsődleges koncepció az volt, hogy a rendezvénysorozat Debrecen város napja, április 11-e köré csoportosuljon. Megemlítette, már csak amiatt is aktuális idén, hogy Debrecen legyen a középpontban, mivel 175 évvel ezelőttre köthető, hogy a cívisváros az ország fővárosává vált néhány hónapig.

Nemcsak a városhoz, hanem egyes formációkhoz, személyekhez köthető évfordulókról is megemlékeznek a rendezvényekkel.

– Ha már tavasz, beszélnünk kell az újdonságokról. Ahogy körülöttünk is megújul a természet, mi szeretnénk figyelmet fordítani a kultúrában megjelenő, új produktumokra – vázolta fel. Emellett beszélt a kapcsolatok és együttműködések fontosságáról, ami szintén az egyik fókuszpontja a fesztiválnak.

Ez utóbbival kapcsolatban elárulta, kísérleti jelleggel idén olyan programokat is bevezetnek, amellyel korábban még nem próbálkoztak. Szeretnék, ha a Tavaszi Fesztivál a találkozások, az új ismeretek időszaka lenne. Felvázolta, a Kölcsey Központ tetőterasza ideális helyszín egy grillsütésre a Grillakadémia séfjeivel, emellett együttműködnek a Haver vagy nevű csapattal, akik a közösségépítést tűzték ki célul.

Korponai Tibor elmondta, amellett, hogy nyitnak a fiatalok felé, figyelnek azokra is, akik szeretik a hagyományos kulturális darabokat, a színházi előadásokat, komolyzenei eseményeket. De ugyanígy szeretnék megszólítani a családosokat is.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

A Tavaszi Fesztivál egyik legígéretesebb programja a KFT Big Band formáció rendhagyó koncertje lesz. Ennek részleteiről a zenekar dobosával, Márton Andrással beszélgettünk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában