Közel hatvan induló volt a versenyen

2024.02.29. 16:08

Konyáron kiválasztották a legjobb pálinkát

A tavalyi siker után idén újra megrendezték a Konyár Környéki Pálinkaversenyt.

Bekecs Sándor

A versenyen 58 nevező 94 párlatát vizsgálta meg és értékelte a zsűri

Forrás: Lénárt Attila

Tavaly nagy sikert aratott, így idén ismét meghirdette a Konyár Környéki Pálinkaversenyt a helyi művelődési ház. A február 24-i gasztronómiai találkozóra zömében Konyárhoz kötődő vagy szomszédos településeken élő pálinkakészítők nyújtották be jelentkezésüket. 

– Ebben az évben Kovács Győzőt, az Erdélyi Pálinkalovagrend tagját és Gál Richárdot, a Nagyerdei Pálinkaműhely tulajdonosát kértük fel a pálinkák zsűrizésére - mondta megkeresésünkre Lénárt Attila, a Konyári Művelődési és Ifjúsági Ház, Könyvtár, Kurucz Albert Falumúzeum igazgatója, szervező. A díjátadót február 24-én, este tartották. A résztvevőket Vig Szilárd polgármester köszöntötte, aki beszédében a pálinkakészítés hagyományának egyes kiemelten fontos történeti adatait ismertette a műkedvelő közönséggel. 

A versenyen 58 nevező 94 párlatát vizsgálta meg és értékelte a zsűri. Az arra érdemes italokat arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazták, valamint kiválasztották az almatermésű, szőlőtermésű, csonthéjas és egyebek kategóriájának első, második és harmadik helyezettjét.  

Több kategóriában is díjaztak

– A díjátadó est nem maradt kulináris élmények nélkül. Az 58 nevező mellett számos pálinkakedvelő is részt vett az eseményen, akik a zsűri pontrendszeres értékelése alapján kiválasztott kategóriánkénti legjobb 5 pálinkát kóstolták és értékelték – emelte ki a Lénárt Attila. Végül a résztvevők által adott pontok alapján kihirdették a verseny abszolút első díjazottját, valamint kiválasztották a 2024-es év konyári pálinkáját is, melyet Budai László-emlékdíjjal jutalmaztak, a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló konyári pálinkakészítő tiszteletére.

A II. Konyár Környéki Pálinkaverseny díjazottjai

Almatermésűek: 

I. díj – Angyal Mihály - birs 

II. díj – Bostyán János – alma 

III. díj – Szűcs Lóránd – birs 

Szőlőtermésűek: 

I. díj – Máté József - sárgamuskotály 

II. díj – Frecskó Sándor – irsai olivér 

III. díj – Tóth János – irsai olivér 

Csonthéjasok: 

I. díj – Javora Szilárd - sárgabarack 

II. díj – Budai-Csádi Márta – nektarin 

III. díj – Molnár Ferenc – meggy 

Egyebek: 

I. díj – Biró Lajos – irsai olivér törköly 

II. díj – Angyal Mihály – naspolya 

III díj – Szőllősi Rudolf – furmint aszu törköly 

 

Abszolút I. díj – Javora Szilárd – sárgabarack 

Budai László Emlékdíj (a 2024-es év konyári pálinkája) – Ifj. Budai László 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában