haon.hu PODCAST

2024.02.18. 09:01

Előkerült Rúfusz az ebesi föld alól, majd Kismacsra „költözött” – régészekkel beszélgettünk

Haon.hu

Kolozsi Barbara, a Déri Múzeum tárvezetője és Hága Tamara régész beszélt műsorunkban Rúfuszról, a magányos avar harcosról

Forrás: Molnár Péter

A Hír FM debreceni adásában két exkluzív vendég járt a stúdióban. Kolozsi Barbara, a Déri Múzeum tárvezetője és Hága Tamara régész érkezett beszélgetni, akik bővebben meséltek a tavaly novemberben talált világraszóló felfedezésükről. 2023 novemberében Ebes határában, egy magányos kora avar kori sírban teljes fegyverzetben találtak egy avar harcosra a Déri Múzeum szakemberei. A viszonylag sekély sírban nyugvó harcos fölé lovát is eltemették, a ló alatt, az elhunyt fölé kiterítve került elő a páncél. Erre helyezték rá egykor a harcos fából készült nyíltegezét a benne lévő nyilakkal, valamint íját és kardját. Mivel Rúfusz napján találtak rá, ezt a nevet kapta a múzeum szakembereitől a harcos. De, hogyan emelték ki a sírt, miket fedeztek fel, és mikor látható a Déri Múzeumban Rúfusz, arról most ők mesélnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában