Bemutatták a szenzációs leletet

2024.01.31. 14:15

További kincseket rejthet Ebes határában Rúfusz, az avar harcos – fotókkal

A Déri Múzeum novemberben feltárt avar harcosnak egyelőre a mellvértje tanúskodik a 7. századról, de a szakemberekre még nagy meglepetések várhatnak.

Szakál Adrienn

A leletegyüttest szerdán Papp László polgármester is megtekintette

Forrás: Molnár Péter

Mint arról portálunk is hírt adott, 2023 novemberében Ebes határában, egy magányos kora avar kori sírban teljes fegyverzetben találtak egy avar harcosra a Déri Múzeum szakemberei. A viszonylag sekély sírban nyugvó harcos fölé lovát is eltemették, a ló alatt, az elhunyt fölé kiterítve került elő a páncél. Erre helyezték rá egykor a harcos fából készült nyíltegezét a benne lévő nyilakkal, valamint íját és kardját. Mivel Rúfusz napján találtak rá, ezt a nevet kapta a múzeum szakembereitől a harcos, „akit” a feltárás jelenlegi fázisában január 31-én, szerdán Papp László polgármester is megtekintett az intézmény kismacsi munkaállomásán.

Kolozsi Barbara régészeti tárvezető elmondta, hogy Rúfuszt Ebes határában egy tízhektáros terület tavaly márciusban megkezdett megelőző feltárásakor találták meg. Az időjárási viszonyokhoz igazodva emelték ki a jelentős földtömeggel együtt és szállították a múzeum kismacsi műhelyébe.

Ebes határában az eddig feltárt legnagyobb szkíta települést és két avar temetőt is sikerült feltárnunk. Rúfusz a temetőtől távolabb, egy magányos sírból került elő

– tudatta a szakember.

További értékek kerülhetnek elő

Hága Tamara vezető régész arról tájékoztatott, hogy a vélhetően a 7. század első felében élt harcos sírjának régészeti jelentősége a benne lévő lamellás páncél. – A derecskei lelet után ez a második olyan lamellás vért, amit teljesnek mondhatunk, eredeti helyzetben találtunk rá egy régészeti feltáráson. Ezért döntöttünk úgy, hogy egyben kiemeljük az egész sírt, és a műhelyben bontjuk és dokumentáljuk tovább a páncélt és a szerves maradványokat egyaránt – fejtette ki. Elmondta, hogy a páncél szerkezetének értelmezésével, rekonstruálásával további adatokra tehetnek szert az avar kori lamellás páncélokról. Azzal pedig, hogy a leletegyüttest műhelyben bontják, olyan jelenségeket és szerves maradványokat észlelhetnek, melyekre terepi viszonyok között nem volna lehetőségük.

Mivel a Déri Múzeum munkatársai még nem tudják, mi van az eddig feltárt vért alatt, nagyon sok izgalom vár rájuk. A szakemberek ráadásul további leleteket remélhetnek, mivel eddig csak 6 hektárt tártak fel az érintett 10 hektáros területből.

debrecen ebes rúfusz haon
További meglepetésekre számítanak a szakemberek
Forrás: Molnár Péter

Terveik szerint a teljes feltárás és az előreláthatóan több hónapig tartó rekonstruálás után Rúfusz a nagyközönség számára is bemutatkozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában