Kiállítás

2024.01.26. 11:12

Az ördög a részletekben rejlik: diákfotókon a cívisváros rejtett kincsei - fotókkal

A csütörtökön megnyílt utcafronti kiállítást a Piac utca 70-72. szám alatt lehet megtekinteni.

Szakál Adrienn

A szervezők elismerték a legügyesebb pályázókat

Forrás: Kiss Annamarie

A Cívisházak rejtett kincsei című kirakatkiállítás-sorozat utolsó tárlata nyílt meg csütörtökön Debrecenben. A Cívis Ház Zrt. és a Debreceni Városvédő és -Szépítő Egyesület tavaly hirdette meg az Egymásba kapaszkodva című fotópályázatot, amelyre középiskolások küldhették be munkáikat. A felhívásra csaknem hetven pályázat érkezett, legtehetségesebb fiatal alkotók a csütörtöki megnyitón elismerést kaptak a Cívis Ház Piac utca 70-72. szám alatti épülete előtt, ahol az új válogatást is megtekinthetik az érdeklődők.

Régi házak, új generáció

Erdei Edit, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezéssel a vártnál is több fiatalt tudtak megszólítani. – Számomra nagyon kedves és fontos tapasztalat volt a tanárok hozzáállása is, akik által szép számban pályáztak a gyerekek –  fűzte hozzá.

Puskás István alpolgármester kiemelte, hogy a cívisház Debrecen épített örökségének szimbóluma, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a fiatalabb korosztály érdeklődését is felkeltsék ezek az ikonikus épületek. – Ebben a nagyon gyorsan változó Debrecenben kiemelten fontos, hogy a város megőrizze önazonosságát, identitását és hagyományait. Ebben pedig az épített örökségünknek jelentős szerepe van – mutatott rá.

– Míg az első pályázat témakörében a megörökítendő kilincsek szemmagasságban voltak és mobillal könnyen le tudták fényképezni a diákok, a szobrok már jellemzően ablakok a kapuk felett, több méter magasan találhatóak. Azt tapasztaltuk, hogy egy kis kreativitással ezt a nehézséget is át tudták hidalni – összegezte a technikai kihívásokat Harangi Attila építész, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnökségi tagja.

A most lezáruló programot várhatóan újabb fotópályázatot követi majd a belvárosi polgári házak témakörében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában