Advent

2023.12.10. 11:30

Ti találkoztatok a hétvégén a Füredi Verklissel a debreceni adventen? – fotókkal, videóval

Horváth Zsolt a verkli története mellett a különleges hangszer működésébe is beavatott.

Bekecs Sándor

A debreceni adventi vásárban zenélt a Füredi Verklis

Forrás: Molnár Péter

Elengedhetetlen része már – sok más szívet melengető attrakció mellett – az adventi vásárnak a verklimuzsika. Ez idén sincs másképp, a tekerővel felszerelt „zenélő doboz” hangja töltötte meg szombat délután a debreceni Kossuth tér környékét. Horváth Zsolt, a „Füredi Verklis” hangszerén játszva köszöntötte a vásározókat, akik érdeklődve álltak meg előtte, s hallgatták a verkli zenéjét. Nem tudni pontosan, hogy az előadó vagy a hangszer miatt, de gyorsan gyűlt az apró a perselyben és perceken belül több videó és fénykép készült az előző század eleji hangulatot idéző performanszról.

Egy rövid szünetet kihasználva mi is odaléptünk, hogy kicsit jobban megismerjük a verklis vagy más néven kintornás úriembert. Mint elmondta, neve otthonára utal, Balatonfüredről származik. 

Ez valamikor egy szakma volt, de én már csak hobbi szinten űzöm. A verklisek az 1800-as évek vége és az első világháború közötti időkben jártak házról házra Budapesten, ők szolgálatatták népnek a muzsikát

– mondta.  

Házhoz menő szolgáltatás volt, mint a drótostót

Jobban szemügyre véve a Füredi Verklis hangszerét, azonnal megakadt a szemünk plüssmajmokon, kicsit szokatlanul hatottak a szépen megmunkált kintornán.

Ez egy utalás arra, hogy annak idején volt a verklisekkel egy élő kismajom is, amely beszedte a pénzt a hallgatóságtól. Sajnos egy idő után kitanították őket arra, hogy amíg a közönség a ház előtt hallgatta a muzsikát, addig a majmok besurrantak a lakásokba és összekapkodták az értékeket

 – magyarázta Horváth Zsolt. Hozzátette, még látott olyan táblát az ecseri piacon, amelyen az volt: „Koldusoknak és verkliseknek az udvarba belépni tilos!”  

– Olyan házhoz menő szolgáltatás volt ez annak idején, mint például a handlé, a drótostót, a szódás vagy a jeges. Akkoriban jobban ismerték egymást az emberek, sokkal jobban figyeltek egymásra. Ezt a világot szeretnénk hangulatában kicsit visszahozni – magyarázta.

Sonlingenben készült az egyedi verkli

A Füredi Verklis elmondta, nem kevés utánajárás eredményeként jutott hozzá saját hangszeréhez, a németországi Sonlingenben készítette számára egy asztalosmester. – Azért is vagyok büszke erre a verklire, mert nincs még egy ilyen a világon – mutatta büszkén. Mint kifejtette, a hangszer belseje Herr Schlemmer gyárában készült, ez egy 26 sípos verkli, aljában a fasípokkal, elejében pedig a rézsípokkal. Előbbiek adják a mélyebb, utóbbiak pedig a magasabb hangokat. Egy keszthelyi fesztivál verkli szépségversenyén első helyezést ért el az 56 indulóból.

– Vannak komolyabb hangzású darabok, ahol lehet állítani hangszínt, tónust, vagy több síppal rendelkezők, nagyobbak, amelyekben cintányérok, dobok, figurák vannak. Egyszer Dijonban voltam verklis találkozón, a 600 hangszer közül az enyém volt legkisebb – osztotta meg Horváth Zsolt.

Így szólaltatja meg a verklit

– Gyakorlatilag úgy működik, mint egy mini orgona, csak nem billentyűkkel kell vezérelni, hanem lyukszalaggal. Mondhatni, a mai számítógépek elődje a verkli, hiszen Neumann János számítógépe is lyukszalagokkal, illetve lyukkártyákkal működött – magyarázta a hangszer működését. 

A verkli tekerésével két pumpa lép működésbe, amelyekből a levegő egy zárt rendszerbe kerül. A 26 sípnak külön kivezetései vannak itt, amelyeket a lyukszalag letakar. Ha a papír forgása közben a lyuk a síp kivezetéséhez ér, akkor szabadul fel a levegő a sípból, s így szólal meg a verkli.

– Általában 5-6 melódia van egy-egy szalagon. Advent idején a karácsonyi zenékkel készülök, de vannak esküvői zenéim, különböző valcerek, német melódiák is. A gyerekek nagyon szeretik, csodálatos közönség, akiket be is szoktam vonni a muzsikálásba – fejezte ki a Füredi Verklis. Kérdésünkre elmondta, sokan egyébként nem ismerik ezt a hangszert, általában – hangzása miatt – vurstlival, illetve wurlitzerrel keverik. – Bilicsi Tivadar nem véletlenül énekelte: „Nem wurlitzer a verkli, ezt szívvel kell tekerni” – fűzte hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában