Múzeumi fórum

2023.11.06. 13:34

Mindenkinek való, és tévhit, hogy unalmas. Debrecenben kiderült, mi az

A Déri Múzeum fontos szakmai tanácskozásnak ad otthont ezekben a napokban. A múzeumpedagógusok szeretnék, ha minden korosztályt meg tudnának szólítani programjaikkal.

Szakál Adrienn

Cseri Miklós (balról), Puskás István, Szende László és Lakner Lajos a tájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Hiteles variációk címmel nyílt meg november 6-án délelőtt a kétnapos 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia Debrecenben, a Déri Múzeumban. A Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró tanácskozás előtt a szervezők a sajtónak összegezték a találkozó legfontosabb üzeneteit.

Puskás István alpolgármester elmondta, hogy Debrecen figyelmének középpontjában az elmúlt évben elsősorban a színházak álltak, továbbá a város kulturális-közgyűjteményi életének meghatározó történése volt az is, amikor nyáron a Modem múzeumi intézményi státuszt kapott. 

Megjegyezte, hogy a következő lépésként már folyamatban van a kortárs és modern művészeti központ tematikus múzeumi státusza is. Kiemelte a Déri Múzeumot, mely fontos külső kapcsolatainak építésével az egész várost képviseli. Hozzáfűzte, hogy a Cívisek világa kiállítás kiemelten fontos mutatója a helyi identitásnak.

Új szelek a múzeumokban

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese az intézmények társadalmi felelősségvállalására hívta fel a figyelmet, kiemelve a korábban Budapesten nem várt sikerrel zajlott, a vakok és gyengén látók számára megrendezett programsorozatot. Beszélt a Déri Múzeum nagyszabású Cívisek világa című kiállításról, mely a szakember szerint már a korábbi tárlatok utáni perspektívaváltás eredménye. Elmondta azt is, hogy igyekeznek minél több témát bemutatni programjaikon, többek között az idei Csokonai- és Petőfi-évhez kötődően.

Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi főosztályvezetője a konferencia témáját, a hitelesség jelentőségét emelte ki. Beszélt arról is, hogy a fiatalok gyors kultúrafogyasztási szokásait és a múzeumpedagógia dinamikusan emelkedő színvonalát figyelembe véve a jövőben célzottan kell megszólítaniuk a különböző korosztályokat.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a november 7-én véget érő Múzeumok őszi fesztiválját összegezte kiemelve, hogy ebben az évben 127 múzeum és 1400 program szerepelt a kínálatban, és bár az idei adatok még nem véglegesek, tavaly több mint 146 ezer látogatót számolt a seregszemle.

Új díjat hívtak életre

Idén első alkalommal adták át a konferencián az Arany Süni Vándordíjat. Az elismerést azért alapította a MOKK, mert ebben az évben tízéves lett a fesztivál kabalafigurája. Mint a program közleményében olvasható, a vándordíj odaítélésével a szervezet hagyományt kíván teremteni. Az elismerést, Szilágyiné Rencz Marianna és Hugyecsek Balázs képzőművészek plasztikáját a miskolci Herman Ottó Múzeum kapta.

A 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát a Múzeumok Őszi Fesztiválját szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és az esemény házigazdája, a Déri Múzeum szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában