Koszorúzás

2023.11.15. 16:08

A magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjére emlékeztek Debrecenben

A Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést a Dorottya utcán lévő Csokonai-síremléknél.

Panyiczki-Berényi Viktória

Az ünnepségen a gimnázium, az önkormányzat és a Déri Múzeum képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit

Forrás: Czinege Melinda

Emlékező beszédében Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott: Csokonai az őt ért rengeteg csalódás és meg nem értés közepette arról álmodozott, hogy lesz majd egy olyan kor, amikor jobban fogják értékelni a művészetét és a személyét. Ez a vágya teljesült, hiszen Debrecen immár több mint száz éve ápolja emlékét, és tartja életben személyiségét, ami hozzájárult ahhoz, hogy Csokonai erőteljesen jelen van a mai magyar kultúrában. 

Fontos, hogy emlékezzünk a művelt, a fennkölt és magasztos költőre, ugyanakkor az se feledjük, hogy ő egy jókedvű, bohém fiatalember volt. Szerette az életet, igazi lázadóként megkérdőjelezett dolgokat, és nem nyugodott bele bizonyos helyzetekbe. Az a jó, ha a fiatalság ilyen: kérdez és kritizál, hiszen így megy előrébb a világ 

– hangsúlyozta.

Az ünnepségen a gimnázium, az önkormányzat és a Déri Múzeum képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. Műsoros összeállítással közreműködtek a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanulói.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában