Gáláns gesztus

2023.09.06. 16:42

Ritka ereklye került vissza a Csokonai Színházba

Hosszú évtizede nagy becsben tartott családi hagyaték volt, tulajdonosa most a színháznak adományozta.

Hajnal László

Prof. dr. Furka Istvánné prof. dr. Mikó Irén nagylelkű felajánlást tett

Forrás: Kiss Annamarie

Csaknem hetven év után újra a Csokonai Nemzeti Színházat ékesíti az a fatőkés bécsi zongora, melyet korábbi tulajdonosa adományozott szerdán délután az intézménynek a Csokonai Fórum Simor Ottó Orfeumában.

A felajánlást Mátyássy Szabolcs színházigazgató fogadta, akitől megtudtuk, Somogyi-Tóth Dániel operaigazgató felvetésére kezdték felkutatni a különleges hangszert. 

– Nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy Debrecennek milyen fontos hagyományai és gyökerei vannak, így azt gondoltuk, mindenképpen utána kell járni a zongora eredetének – mondta.

Az ajándék zongora
Forrás: Kiss Annamarie

Prof. dr. Furka Istvánné prof. dr. Mikó Irén, a hangszer adományozója felelevenítette, a zongorát hosszú évtizedeken keresztül családi ereklyeként őrizték. Visszaemlékezett, az 1950-es évek második felében, egy nagyon nehéz időszakban költöztek a városba. A szülei úgy gondolták, kislányuknak segítségére lenne a zene, ezért a városba járt gyakorolni a Csokonai Színház szomszédságába Brück Emil zongoratanárhoz, akinek az ajánlása révén később megvásárolták az akkoriban a színház tulajdonában lévő hangszert.

Ez egy fatőkés bécsi zongora, melynek még a mai napi csodálatos csengő hangja van, habár – mivel jó ideje nem volt hangolva – kissé hamisan szól 

– mondta a professzor. Elárulta, noha soha nem volt szándékában megválni a számára kedves darabtól, azonban a Professzori Klub bejárás alkalmával magától értetődőnek tűnt számára a döntés, hogy a zongora visszakerüljön a színházhoz.

Forrás: Kiss Annamarie

Az igazgató köszönetét fejezte ki a gáláns felajánlásért, amely immár méltó helyre kerülhetett. Egyúttal biztosította Mikó Irént, hogy a zongorát olyan helyen fogják közkinccsé tenni, ahol mindenki büszkén tekinthet majd rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában