Színházi Olimpia

2023.06.23. 16:35

Nyelvek nélkül is értjük egymást a színházban: 12 társulat érkezett Debrecenbe

Zajlik az AITA/IATA Amatőr színházi világtalálkozó a Csokonai Fórumban.

A holland Hoosh Theater a Fészek című darabot mutatja be

Forrás: Csokonai Színház

Tizenkét külföldi színjátszó társulat látogat Debrecenbe június 19. és 25. között az AITA/IATA Amatőr színházi világtalálkozóra. 

A 10. Színházi Olimpián megrendezett, egyhetes eseményre csaknem hetven jelentkezőből Csehország, Hollandia, Finnország, Franciaország, Georgia, Japán, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Sri-Lanka, Szingapúr és Szlovákia csapatait válogatták be – adta hírül a Csokonai Nemzeti Színház. 

A repertoár földrajzi, korosztályi és műfaji összetétele igen változatos: Sri Lankáról fizikai színház, Finnországból szocio-színház, Szingapúrból kísérleti táncdráma érkezett.
A társulatok a saját nyelvükön adnak elő, esetleg közvetítőként angolul. 

Felirat nincs, ami tükrözi a fesztivál szellemiségét: a nyelvek ismerete nélkül is megértjük egymás mondanivalóját. A magyar társulatok az off programban szerepelnek. 

A meghívott előadásoknak a Csokonai Fórum épülete ad helyet, az off programok több városi kulturális helyszínen zajlanak, például a DESz24 pincetermében, valamint az Ady Endre Gimnázium Pódium termében, ahol az adys diákok is bemutatkoznak. Minden előadás és program ingyenesen látogatható.

Vidám történetek és otthonkeresés

A georgiai Tbiliszi Állami Egyetemi Színház vidám történetekkel érkezik: igazi buffonéria, pantomim, egy olyan csapat előadásában, mely nagy biztonsággal tud rögtönözni, és könnyedén vonja be a játékba a közönséget. A holland Hoosh Theater a Fészek című darabot mutatja be, amit az alkotók „punkos” előadásnak definiálták; a régi otthontól való elszakadásról szól, és arról, hogyan találjunk egy teljesen újat. A Nam Hwa Opera Festett bőr (Szingapúr) című darabja kísérleti táncdráma dalokkal, élőzenével, drámai tánccal, míg a Vilnius University Drama Theatre A nulladik óra (Litvánia) című előadásában a főhős kitartóan keresi a helyét a háború utáni világban, ahol a mindennapok édenkertje már nem létezik.

Részletek itt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088569077090

HAON

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában