A magyar kultúra napja

2023.01.18. 14:45

A Himnusz születését ünnepelték Nádudvaron

A magyar kultúra különleges időszaka volt 1843 januárja.

Forrás: Marján László

A magyar kultúra napja, s egyben a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a „Magyar kultúra hete Hajdú-Bihar Vármegyében” címmel szervezett programsorozat keretében szerdán a Hortobágy-széli kisvárosban tartott ünnepséget. A nádudvari művelődési központ színháztermében a vármegyei önkormányzat saját készítésű kisfilmje és a helyi Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkórusa által felcsendült Himnusz nyitotta a napot.

Az ünnepi hozzászólók közül elsőként Nádudvar város polgármestere, Maczik Erika köszöntötte a jelenlévőket, és megemlítette: 1823 januárja egy különleges időszak volt a magyar kultúra egén, hiszen 1-jén megszületett a leghíresebb és legszeretettebb költőnk, Petőfi Sándor, pár héttel később pedig Kölcsey befejezte a nemzeti fohásznak íródott Himnuszt. Azt a Himnuszt, amelyet szinte minden magyar nagy átéléssel énekelt el egy-egy felemelő pillanatban. Saját példáját említve: a ’90-es években a szilvesztert Bécsben, egy ökumenikus ifjúsági találkozón töltötte, ahol az éjfélt követően egymást nem ismerő, máshonnan érkező magyar fiatalokkal együtt spontán elkezdték énekelni, egymás kezét fogva a nemzeti költeményt, s e körhöz több európai fiatal is csatlakozott, anélkül, hogy akár a szöveget, akár a dallamot ismerték volna.

Bulcsu László, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának alelnöke elsősorban a hallgatóság többségét adó gyermeksereghez intézte szavait: érezzétek, élvezzétek, tanuljátok a magyar kultúrát, ami mindennek az alapja. Kívánta, hogy élvezzék az életet, a beszédét követő előadást, amiről most a felnőttek gondoskodnak.

Ezt követően az alelnök a városvezetőnek ünnepélyesen átnyújtotta az Országos Széchenyi Könyvtártól megkapott, díszkötéses Himnusz kéziratának másolatát. Zárásként Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat előadásában a Kerekutca című mesejátékot élvezhette a színháztermet megtöltő publikum. 

Marján László 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában