Zene

2022.12.17. 13:13

Létavértesi tini lett a Virtuózok V4+ Szlovénia magyarországi győztese – videóval

A 15 éves Dávid Roland Mózes korábban is bizonyított nemzetközi mezőnyben.

Forrás: YouTube / Virtuosos

Dávid Roland Mózes 15 éves zongorista lett a Virtuózok V4+ Szlovénia magyarországi győztese; a péntek esti fináléban öt nemzet tíz fiataljának párbaját egy időben követhették a részt vevő országok nézői - tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-t pénteken.

A klasszikus zene jövőjét jelentő ifjú muzsikusok vívtak országonként zenei párbajt a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjében. Bravúros technikájukkal lenyűgözték a nemzetközi zsűri tagjait és a szuperzsűri székében helyet foglaló Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmestert. A határokon átívelő műsorfolyam a részt vevő országokban - Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában - csaknem 70 millió emberhez juthatott el egy időben - olvasható a közleményben.

Mind az öt országból két-két fiatal jutott a döntőbe. A hazánkat képviselő két ifjú művész közül elsőként Somogyi Levente mutatta meg, hogy a szaxofon varázslatos hangszer. Miklósa Erika, a világhírű koloratúrszoprán, a nemzetközi zsűri magyar tagja nagyon különlegesnek tartotta a 19 éves tehetség játékát, mint mondta, még soha nem hallott Bach-darabot szaxofonos előadásban.

A 15 éves Dávid Roland Mózes Chopin egyik keringőjével bizonyította sokoldalúságát. A sztárcsellista Hauser szerint a fiatal zongoristát hamarosan nagy színpadon is láthatják a nézők, Plácido Domingo pedig fenomenális zenésznek nevezte a muzsikust. Dávid Roland Mózes kiemelkedő tehetségét a zsűri azzal is elismerte, hogy őt választották a magyarországi győztesnek.

A Virtuózok V4+ Szlovénia „szupergyőztese” a hegedűn játszó 13 éves Patricija Avsic lett az idei vendégország, Szlovénia képviseletében. Az MTVA felajánlásából a második helyezettek fellépési lehetőséget nyertek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint a Hollóházi manufaktúra által készített porcelánhegedűt is átvehettek.

A Magyarországon forgatott tehetségkutató műsorba ellátogatott Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin elvállata a Virtuózok következő évadának fővédnökségét, így a fiatalok jövőre a Sándor-palotában is felléphetnek.

A Virtuózok V4+ Szlovénia valamennyi résztvevő országából hirdetettek győztest: Roman Cervinka Csehország, Patricija Avsic Szlovénia, Maciej Kasperek Lengyelország, Klára Valentovicova Szlovákia és Dávid Roland Mózes Magyarország képviseletében nyerte meg a tehetségkutatót.

A Virtuózok V4+ Szlovénia döntője a műsor Médiaklikk-oldalán újranézhető – zárul az MTI híradása.

A zsűri is állva tapsolta

Mint arra a Virtuózok Facebook-oldala rámutat, Dávid Roland Mózes édesapja évekig élt távol a családtól, hogy elég pénzt keressen ahhoz, hogy Magyarországra költözzenek. A műsora után a zsűritől álló tapsot kapó fiatal tehetség, ahogy az az adásban elhangzott, Létavértesen él.

Szülei a gyermek zenei fejlődésének segítése érdekében költöztek Romániából a településre.

Dávid Roland Mózes a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában tanul, felkészítő tanára Laskay Edit. Számos nemzetközi versenyen is bizonyított már.

Dávid Roland Mózes díjai

2015. Kolozsvár - Nemzetközi J. S. Bach Zongoraverseny I. díj
2016. Déva – Nemzetközi "Modus Vivendi" Zongoraverseny I. díj
2017. Máramarossziget – Nemzetközi Zongoraverseny II. díj
2017. Budapest – Ferenczy György Nemzetközi Zongoraverseny II. díj
2017. Budapest, Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny III. díj
2019 Nyíregyházi Országos Zongoraverseny III. díj
2019. Budapest, Ferenczy György Nemzetközi Zongoraverseny III. díj
2018-ban és 2020-ban is: Törökszentmiklós - Nemzetközi Zongora Fesztivál I. díj

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában