Szubjektíven objektív

2022.12.16. 16:56

A Réunion-sziget természeti csodáit hozta el a debreceni Déri múzeum időszaki kiállítása

A tárlat különlegessége: nem csak a sziget „ízeibe” kóstolhatunk bele, hanem az illataival találkozhatnak.

Pillanatkép a Déri Múzeum új tárlatának pénteki megnyitójáról

Forrás: Kiss Annamarie

A Réunion – Egy sziget anatómiája címmel új természetrajzi és kultúrtörténeti kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban pénteken délután.

Az eseményen Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Beszédében úgy szólt, hogy ennek a kiállításnak igazán különleges vonása, hogy egy személyes utazásnak a lenyomata. – Mező Szilveszter debreceni muzeológus, aki a forgatókönyvet írta és a kiállítást rendezte, beutazta ezt a szigetet, saját emlékei vannak róla, melyeket fotókon és tárgyakon keresztül mutat be: szubjektív és objektív tudás ötvözésében. A jó kiállítások képesek arra, hogy kiszakítsák az embereket a mindennapi gondjaikból – emelte ki. Hangsúlyozta: hangulatos élményt kaphatunk a szigetről, valamint egy ember utazásának történetével ismerkedhetünk meg közelebbről.

Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere a beszédében rámutatott, hogy nagyon izgalmas és friss ez a kiállítás, mely azt érezteti, hogy egy karnyújtásnyira van tőlünk ez a különleges szigetvilág. Nagyon tradicionális kiállításról van szó, mely az emberek számára a világ sokszínűségét mutatja be. Hozzátette, ez ilyesfajta tárlatok segítik az ismerkedést a nagyvilággal, mindamellett kedvet csinál az utazáshoz.

Távoli természeti csoda

– Ez a kiállítás alkalmat nyújt arra, hogy az utazás körülményességétől mentesen, idő- és költségtakarékosan nyerjünk bepillantást ennek a szigetnek a világába – fogalmazott dr. Novák Tibor József, a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetének docense. Mint kiemelte, ez a tárlat felfedezésre hív, a szó hagyományos értelmében. – A kiállított tárgyak és kiválasztott témák sokfélesége szokatlan sokoldalúsággal tárja elénk ennek a távoli kis ékszerdoboznak a világát.

Mező Szilveszter utazásainak tapasztalataiból azért születhetett kiállítás és korábban könyv, mert vándorlása nem egyfajta sablont követett: az eltökélt érdeklődés és nyitottság a távoli világ csodája iránt lehetővé tette számára, hogy a sziget olyan részletes bemutatását vállalja magára, amit ténylegesen a sziget anatómiájának nevezhetünk – méltatta a kiállítást.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában