Szüreti mulatság

2022.10.02. 14:35

Hollywood is kivette részét a hajdú hagyományokból Nyíradonyban

Az esős idő sem tántorította el a szüreti mulatságra vágyókat a járási székhelyen. A rendezvény a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatásával valósult meg „A hajdú hagyományok nyomában” címmel.

Forrás: Molnár Csilla

Már korán reggel ropogott a tűz a Harangi Imre Rendezvénycsarnok körüli parkban, s szállt a levegőben a finomabbnál finomabb krumplis ételek illata, mikor a lovas szekeres felvonulás kezdetét vette. A népviseletbe öltözött, szebbnél szebb leányok, jóvágású fiúk énekhangja emlékeztette a nyíradonyiakat arra, hogy nagy mulatság készülődik október első napján a város központjában. S bár olykor előkerültek az esernyők, nagy kitartással űzték el a fellegeket a daloló és táncoló gyermekek és fiatalok. A Szivárvány Önkormányzati Óvoda, a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda, a Kölcsey Baptista Iskola növendékei, a Pacuha és Parittya Néptáncegyüttes tagjai, a Nyíradonyi Pávakör szépkorú tagjai mind-mind bemutatták tehetségüket a színpadon.

Hollywoodi színésszel érkezett a nyíradonyi származású hölgy

Romhányi Erzsébetet testvére, Obsitos András hívta meg a rendezvényre, hogy kóstolják meg finom borát, illetve frissen préselt mustját, mely nem mellesleg ezüstérmet kapott. Kísérője Stephen Brian Finch amerikai színész, baritonénekes volt. – Nem is gondoltuk, hogy ilyen jó hangulatban telik el ez a napunk. Nagy öröm látni, mennyit fejlődött Nyíradony az elmúlt időszakban – mondta Erzsébet. Stephen, a Xena című egykori sorozat egyik szereplője pedig a leginkább a magyar népzenei produkciókat kedvelte. – Igazán nagyszerű itt lenni, családias, összetartozást erősítő program ez, a Silvatica zenekar, Tordai Zoltán és zenekara, a Balkán Fanatik tetszett a legjobban – mondta az énekes.

A történelmi egyházak képviselői – Papp Miklós görögkatolikus parókus, Káplár Márton görögkatolikus segédlelkész, Tamaskovits László római katolikus pap, Suszter Szabolcs református lelkész – megszentelték és megáldották a terményeket és az új bort. A megjelenteket Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Tasó László országgyűlési képviselő és Tasó Béla polgármester is köszöntötte. Az eseményen Nyíradony városa is megkapta a megyei összetartozást jelképező Bocskai-szablyát, valamint a megyei egységet szimbolizáló Hajdú-Bihar megye kirakót.

25 féle étel szállt ringbe

Jöhetett a lovas szekerek és fogatok, a finom ételek, a borok és pálinkák versenyének eredményhirdetése. A Nyíradonyi Polgárőrcsoport slambucot és tarhonyás lecsót főzött. Legalább húszan érkeztek a rendezvényre, együtt pucolták a hagymát, a krumplit, de csak saját kedvükre főztek, nem szálltak versenybe. Nekik a lovas felvonulásban telt kedvük. A főzőverseny aranyérmese a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Középiskola és Kollégium csapata lett.

Volt egyebek mellett kerékpáros településkerülés, népi gyermekjátszóház, kézműveskedés, íjász- és solymászbemutató, de a Cifraszűr Néptáncegyüttes is megörvendeztette a rendezvényre kilátogatókat. Papp Ibolya egészségügyi dolgozó Bebe koncertjét végigtáncolta és -énekelte. – Éppen ezen a napon ünneplem a születésnapomat, tehát ez jó bemelegítés a saját bulimhoz. Mikor meghallom a zenét, egyszerűen nem tudom magam visszafogni. Nagyon jól éreztem magam a koncerten – mondta Ibolya. A Back II Black Bebéje és a Balkán Fanatik fergeteges hangulatot teremtett a rendezvény zárásaként.

Molnár Csilla

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában