Zenére mozogni

2022.09.25. 15:30

Szabad egy táncra, Debrecen?

A cívisváros is csatlakozott az országos Nagy Táncválasztó rendezvényhez.

Forrás: Czinege Melinda

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége szervezésében immár negyedik alkalommal kélt táncra több magyar város szeptember 25-én, vasárnap.

A szövetség a Magyar Táncművészeti Egyetemmel karöltve három éve, a tánc világnapja alkalmából, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a rendezvényt, azért, hogy elérhetővé tegye gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a táncválasztás lehetőségét. Ez alkalommal összesen 12 városban – így Debrecen mellett Győrben, Kecskeméten, Kőszegen, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Budapesten, Szekszárdon, Sopronban és Székesfehérváron – mutatkoztak be a táncegyesületek és próbálhatták ki az érdeklődők a számukra szimpatikus mozgásformát.

A hajdú-bihari megyeszékhelyen délután öt óráig szabadtéri táncbemutató várja az érdeklődőket a Dósa nádor téren, ahol a Debrecenben működő táncegyüttesek járják el a sajátjukat. Ezen kívül három helyszínen (a DEMKI Ifjúsági Házban, a Csokonai Irodalmi Laborban, valamint a Claudia's Angels Studióban) ingyenes táncórákra regisztrálhattak az érdeklődők.

Volt miből válogatni bőven

Az Ifjúsági Házban a kora délutáni ottjártunkkor éppen légtornaórát tartott Fekete Norbert. Három általános iskolás korú lány, Gréta, Laura és Anna lelkesen követte az oktató utasításait, és a segítségével karika-, silk- és hammock-eszközöket próbálhattak ki. Megtudtuk, hogy – mint minden sport és tánc esetében – sokat jelent, ha valaki egészen fiatalon kezdi el a felkészülést, de a légtornában akad olyan kimagasló tehetség is, aki felnőttként, a harmincas éveiben kóstolt bele a sportba.

– A légsport a cirkuszból vált ismertté, sokáig csak cirkuszi mutatványként volt jelen, de egyre népszerűbb manapság. Nagyon jó dolgokat lehet csinálni ebben a sportban úgy is, ha valakinek szinte semmi izomzata nincsen, így könnyen sikerélményt is lehet szerezni benne – avatott be a karikaoktató.

A légtornán túl még sok más táncformát megismerhettek a debreceniek vasárnap. Többek között rúdfitness, klasszikus balett, modern és társastánc, klasszikus kelet-indiai odisszi tánc, hiphop, mazsorett, magyar néptánc és ír tánc is szerepelt a listán, így aztán bőven volt miből válogatniuk az érdeklődőknek. Jó esetben pedig le is tették a voksukat valamelyik mellett.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában